Füsioloogiateadlase kinnitusel mõjutab kevadine kellakeeramine kõige rohkem lapsi. Kümmekond aastat, kui Eestis suveaega eelistati, keerati kella just kevadisel koolivaheajal. Pärast vaheaega kooli tulnud lapsed olid närvilised, stressis ja isutud. “Koolitöö algus oli neile kohutavalt pingeline,” teab Teesalu. “Käisin paar aastat tagasi ühes maakoolis, kus lapsed olid täiesti rööpast väljas. Nad ei söönud hommikuti, sest noor organism alles magas.”

Praegu on professori kinnitusel olukord parem, sest õige kellaaeg ei tekita enam lastel stressi ega väsimust. “Kui lapse bioloogilised rütmid on paigast ära, siis on ka tervis halb.”

Eestis on õige aeg

Teesalu seletab, et Eesti on nüüd taas õiges vööndiajas ja seepärast pole tarvis enam kella kuhugi poole keerata. Täpselt samas ajas elas Eesti ka enne aastat 1940. “Siis tuli Nõukogude võim ja tõi Moskva okupatsiooniaja,” seletab Teesalu. Saksa ajal keerati Eestis küll ka kella, kuid üsna ruttu sai okupantidele selgeks, et see komme siia ei sobi.

Vaidlus kellaaja nihutamise või mittenihutamise üle kestis Eestis kümme aastat, enne kui valitsus otsustas tunamullu oktoobris, et suveajale enam üle ei minda. Paljud suveaja pooldajad aga kahetsevad, et nüüd kaotame sellegi napi valge aja, mis siiani suvel oli. “Eesti ajal oli sama olukord,” väidab Teesalu. “Varahommikul läks valgeks ja õhtul pimedaks.”

Kesköist valgust nõudnud lastele ütlesid vanemad: “Seda näete jaanipäeval!” Muul ajal läksid lapsed õhtul magama. Vahepealsetel aastatel, kui kellaaeg erines õigest ajast tund või isegi kaks, jõudsid eestlased aga pikkade suveõhtutega juba harjuda.

Läti jälle suveajas

Koos Eestiga ei keeratud mullu kevadel kella ka Lätis-Leedus. Pühapäevast lähevad lätlased aga jälle suveajale: kell 3 keeratakse osutid tunni võrra edasi.

Eelmine Läti valitsus otsustas, et riigis ei kehtestata enam suveaega. Vastav kokkulepe sõlmiti kolme Balti riigi peaministri kohtumisel mullu veebruaris Tallinnas.

Uus valitsus aga otsustas sellest leppest loobuda, seetõttu Läti jääb suveks Eestist ja Leedust tunni võrra erinevasse aega. Sellise sammu kinnitasid lõunanaabrid tänavu 9. jaanuaril. Talveajale minnakse taas tagasi oktoobri viimasel pühapäeval.

Naabrite valitsus otsustas suveaja kasuks, johtudes Euroopa Liidu direktiivist. See võimaldab suveaega kasutada kuni aastani 2006. Selleks ajaks uuritakse põhjalikult inimeste seisukohti, kuulatakse ära ekspertide ja ärimeeste ettepanekud ja vaadatakse siis kellakeeramisotsus uuesti üle.


Kõik sõiduplaanid muutuvad

Pühapäeval muutuvad rongide, lennukite ja laevade sõidu-plaanid. Elektrirongid liiklevad varasemast tihedamini, aga mõni reis jääb samas nädalavahetusel ära.

Kõik Helsingisse sõitvad Tallinki reisilaevad väljuvad homsest tunni võrra varem, Stockholmi liinil sõidetakse aga samas ikka endise graafiku järgi.

Kõik Tallinna lennujaama väisavad lennukid - nii Kopenhaageni, Frankfurdi, Hamburgi, Kiievi, Moskva, Londoni, Riia kui ka Stockholmi omad - hakkavad samuti väljuma ja saabuma tunni võrra varem, kinnitab Estonian Airi infojuht Raimond Made.

Allar Viivik