Vähemalt 274 000 krooni

Riigikogu lihtliikme palk oli läinud aastal 228 300 krooni, Riigikogu esimees Toomas Savi teenis 340 560 krooni. Kuivõrd esinduskulude tarvitamisest ei pruugi kellelegi aru anda, siis võib neid käsitleda palga (maksuvaba) osana. Sedasi arvestatult ulatub parlamendi lihtliikme aastateenistus 273 960 kroonini, Riigikogu esimehe oma 408 672 kroonini.

Kuid seegi ei ole kogu raha, mis Riigikogu liige saab. Tal on teisigi hüvitisi ja soodustusi. Parlamendisaadikutele, kes ei ela Tallinnas ja selle naaberomavalitsustes (Harku, Jõelähtme, Kiili, Rae, Saku, Saue ja Viimsi valdades) hüvitatakse pealinnas eluruumi üürimise kulud kuni 5000 krooni ulatuses. Hotellides elavatele saadikutele hüvitatakse elamiskulu kuni 9000 krooni.

Elektri, telefoni ja teiste teenuste eest tasuvad üüripinnal elavad saadikud siiski ise.

Taksoga sõitmiseks, ühissõidukipileti ostuks (või eraauto bensiinikulude katmiseks) saavad saadikud eraldi raha. Lihtliikmeile on ette nähtud 3100 krooni, fraktsioonide ja komisjonide esimeestele kuni 3600 krooni kuus. Tõsi, hüvitist ei maksta korralise parlamendipuhkuse ajal tehtud sõitude eest.

Superpension on kindel

Endistele Riigikogu liikmetele, kes on Toompeal istunud vähemalt 3 aastat, makstakse riigi tavakodanikest märgatavalt kõrgemat pensioni. 3 aastat parlamendis olnud inimese pension on praegu 7508 krooni ja see tõuseb, kui Riigikogu tegevliikmete teenistus kasvab (alati 40 protsenti parlamendisaadiku palgast). Kui Toompeal 6 aastat vastu pidada, on pension 60% lihtliikme palgast. Praegu niisiis 11 262 krooni. Üheksa aastat Toompeal olnud inimene saab juba kolmveerandi saadikupalgast - praegu teoreetiliselt 14 077 krooni.

Tänavuses eelarves on arvestatud parlamendipensioni 12 miljonit krooni. Praegu saab pensioni 54 endist saadikut.

Saadiku pereliikmele määratava toitjakaotuspensioni suurus on 30% saadikupalgast (praegu 5631 krooni). Seda saab taotleda iga surnud saadiku töövõimetu perekonnaliige, praegu on neid neli.


Riigikogu faktides

Riigikogu juhid

Riigikogu esimees on Toomas Savi, aseesimehed Siiri Oviir ja Tunne Kelam.

Riigikogu komisjonide esimehed: keskkonnakomisjon - Arvo Haug, kultuurikomisjon - Mart Meri, maaelukomisjon - Ants Käärma, majanduskomisjon - Andres Lipstok, põhiseaduskomisjon - Liia Hänni, rahanduskomisjon - Kalle Jürgenson, riigikaitsekomisjon - Tiit Tammsaar, sotsiaalkomisjon - Toomas Vilosius, väliskomisjon - Andres Tarand ja õiguskomisjon - Jüri Adams.

Fraktsioonide esimehed: Isamaaliit - Tiit Sinissaar, Keskerakond - Toomas Varek, Koonderakond - Mart Siimann, Rahvaliit - Villu Reiljan, Mõõdukad - Marju Lauristin, Reformierakond - Jürgen Ligi, Ühendatud Rahvapartei - Viktor Andrejev.

Enim eelnõusid esitanud komisjonid

Kokku võttis Riigikogu mullu vastu 231 õigusakti. 151 neist algatas valitsus ja 80 Riigikogu. Rahanduskomisjon algatas mullu 21 õigus-akti, õiguskomisjon 15, majandus- ja sotsiaalkomisjon kumbki 7 eelnõu. Riigikogu juhatus ei algatanud mullu ühtegi eelnõu.

IX Riigikogus on kahe aastaga vastu võetud 355 õigusakti. 222 eelnõu algatas valitsus ja 133 parlament. Ka selles pingereas juhib edetabelit rahanduskomisjon 36 eelnõuga. Järgnevad põhiseaduskomisjon 20 ja majanduskomisjon 13 eelnõuga.

Enim hääli saanud

Edgar Savisaar 14 320

Andres Tarand 11 112

Toivo Jürgenson 7506 (vahetas Riigikogu ministritooli vastu)

Vähim hääli saanud

Valentina Võssotskaja 64

Tiit Toomsalu 134

Tõnu Kõiv 164

Mullused suurimad puudujad

Saadik, Istungeid, Osales, Puudus

Edgar Savisaar, 118, 38, 80, 6 istungi ajal oli välislähetuses

Sergei Ivanov, 118, 74, 44, 15 istungi ajal oli välislähetuses

Erika Salumäe, 118, 78, 40

Jüri Mõis käis ühel istungil ja loobus seejärel oma volitusist.

Kõigil 118 istungil on viibinud

Rein Järvelill

Meelis Atonen

Tiit Käbin

Arvo Sirendi

(kohalolekuks on arvestatud ka põhjusega puudumine)

Suurimad välisreisijad

Kristiina Ojuland - 37 päeva

Mart Nutt - 33 päeva

Ivar Tallo - 20 päeva

Andres Tarand - 20 päeva

Ignar Fjuk - 17 päeva

Kui välislähetus kestab päeva, siis makstakse päevaraha 350 krooni. Juhul, kui kutsuja katab kulud, on päevaraha 150 krooni. Suurim välislähetuse päevaraha on 500 krooni.

Suurimad sisereisijad

Toivo Tootsen - 8 päeva

Arvo Jaakson - 4 päeva

Toomas Vilosius - 3 päeva

Anti Liiv - 3 päeva

Siselähetuse päevaraha on ühepäevasel reisil 50, mitmepäevasel 80 krooni.


30 miljonit palgaks, 10 miljonit esindamiseks

Riigikogule on riigieelarves ette nähtud 85,142 miljonit krooni. 30 miljonit kulub töötasudeks, 10 miljonit saadikute esinduskuludeks, päevarahadeks ja majutuskuludeks, 12,6 miljonit parlamendipensionideks ja 19,6 miljonit parlamendi majandamiseks. Riigikogu kantseleile kulub 74,7 miljonit krooni - 26,6 miljonit töötasuks, 20 miljonit majandamiseks ning 6,8 miljonit kapitaalremondiks.

Kuidas arvutatakse keskmist palka?

Eesti keskmise brutopalga arvutamiseks kogub statistikaamet ettevõtete ja asutuste töötasu töötatud aja eest, mittetöötatud aja eest, tööandja hüvitisi haiguste ja tööõnnetuste ajal. Need arvud liidetakse ja saadud summa omakorda jagatakse ettevõtete töötajate keskmise arvuga, mis on taandatud täistööajale (näiteks kaks poole kohaga töötajat loetakse üheks töötajaks).

Keskmise palga arvutamiseks kasutatakse kõigi üle 50 töötajaga firmade, samuti riigi- ja kohalike omavalitsuste asutuste andmeid. Alla 50 töötajaga firmade andmeid kogutakse valikuliselt.

Keskmise palga arvestusse lähevad ainult töölepinguga, avaliku teenistuse seaduse alusel ja teenistuslepinguga töötajad.

Riigikogu pressiteenistuse, Riigikogu interneti-kodulehekülje ja statistikaameti andmed

* Kui Eesti keskmine palk on 5000 krooni, siis maksab keskmine eestlane aastas tulumaksu 12 000 krooni. Ühe riigikogulase ülalpidamiseks kulub 70 keskmise eestlase tulumaksu.

Allar Viivik