“Läksime koos ühe kalakasvatajaga lähemalt vaatama, milles asi. Umbes kilomeetri kaugusel käis selline pauk, et lõi jalad maast lahti,” kirjeldab ta esmaspäevast äikeseilma. “Järgmisel hetkel oli enamik tiigis olnud kalu kõhu üles keeranud ja surnud. Praegu seisavad hukkunud kalad sügavkülmas, aga müüa neid loomulikult enam ei saa,” on Kruusamägi veendunud.

Kolm välku kalatiikidesse

Omaniku arvates lõi välk kalakasvandusse kolmel korral. “Äntu on allikate piirkond, võib-olla liikus välgulöök tiigini mööda veehorisonti,” oletab Kruusamägi SL Õhtulehega kõneldes. Varem pole kalakasvataja midagi sellist üle elanud.

Kahju 180 000-200 000 krooni hindab Kruusamägi firmale suureks kaotuseks. “Pankrotti ei lähe, aga põdema võtab küll,” möönab juhataja.

Jõgevamaal Härjanurmes kalatalu pidav Aarne Liiv ütleb, et välk tappis tema tiikides forelle üle-eelmisel aastal.

“Lõi tiigi kõrvale majja,” räägib ta. “Siis oli mitmes tiigis kalu, kellel kõhud püsti.”

Pikselöögi mõjul suri tema talus kalu veel mitme päeva jooksul. Kokku suri ligikaudu sada kilo forelle.

“Kummaline oli see, et enne surma tõmbusid kalad tiigrilaiguliseks,” kõneleb ta. Liiv usub, et Äntus võis välk tõesti kalade surma põhjuseks olla, mitte mõni viga söötmises või kasvatuses.

Äntu kalamajandi forellikasvataja räägib SL Õhtulehele, et vääriskalu söödetakse kaks korda päevas taimse toiduga, mis on pärit Põhjamaadest.

“Sellised pruunid krõbuskid nendes valgetes kottides,” viitab mees betoontiikide ääres asuvatele kuhilatele ja viskab kühvlitäie toitu vette, mispeale poolteiseaastased kalad parves söögi järele sulpsavad.

Kolme aasta töö

“Et forell müüdavaks kasvatada, tuleb umbes kolm aastat tööd teha,” räägib tööline ja lisab, et nemad toodavad ka kulleseid kohapeal. “Selles tiigis elab neid keskeltläbi paarkümmend tuhat,” näitab mees pisikesele tehisveekogule, mis kubiseb väikestest forellilastest.

Välk hävitas kalad tiigis, kus elutsesid just suured ja müügivalmiks saanud isendid.

Jõgevamaa kalatalunik Liiv räägib, et forellid pole äikese suhtes eriti tundlikud - äike on igat liiki kalu tapnud.

“Käisin lapsena kalal,” jutustab ta oma kalamehejuttu. “Järsku käis hirmus pirakas. Läksin kalda äärde vaatama ja nägin, et seal on lolliks läinud haug. Vee sees, aga täitsa püsti. Ta oli nii jobu, et võtsin kätte ja panin kotti.”

Kadri Paas, Siim Saidla