“1. aprillil 40 000; 2. aprillil 24 000; 8. aprillil 23 000; 15. aprillil 38 500; 22. aprillil 38 500 krooni...” luges kohtunik otsusest lehekülgede kaupa numbreid, tõmbas hinge, keeras lehte ja luges edasi.

Kokku 2 279 350 krooni.

Firma “väljaminekute” katteks võltsis tollal 23aastane raamatupidaja kuludokumente oma eelmistest töökohtadest kaasa võetud blankettidele. Fiktiivsete arvetega oli raamatupidaja sadadesse tuhandetesse ulatuvaid ülekandeid teinud ka firmadele, kellel polnud Küprianiga olnud vähimatki koostööd. Uurimisel tuvastamata isikud võtsid neilt arvetelt välja kokku 2 858 700 krooni ja 10 senti ning andsid raha Niinepuule.

82 763 krooni ulatuses lasi Lea Niinepuu Küprianil kinni maksta isiklikke kulutusi, ostes endale riideid, karusnahku ja kohendades 1998. aasta 2. märtsil oma välimust plastilise operatsiooniga.

Raha oli kerge võtta

Kohtuistungil tunnistas Lea Niinepuu end täielikult süüdi. Tegu põhjendada ta ei oska. Mõte tuli lihtsalt. Raha oli nii kerge võtta, tunnistab ta. Raamatupidaja osavusest ja kontrollide lohakusest kõneleb ka asjaolu, et kuriteo toimepaneku ajal käinud neli kontrolli ei märganud midagi.

Kergelt tulnud raha kulus üle mõistuse. Korter, euroremont, BMW, reis sõbrannadega Saksamaale... Pillerkaarile panid lõpu Küpriani uus finantsjuht ja audiitor, kes arvudesse süvenesid.

Kohtus läbi pisarate kahetsusest, kolmeaastasest tütrest ja kahju hüvitamiseks (5,2 miljonist on hüvitatud 600 000 krooni) kõigest loobumisest rääkinud Niinepuu lootis koos oma advokaadiga, et talle määratakse karistus tingimisi.

“No kuulge, kui üht inimest ka viie miljoni krooni riisumise pärast vangi ei panda, siis millal veel!” on kohtualusele nelja aastat taotlenud prokurör öelnud Postimehele.

Edasikaebamiseks vaba

“Ma ei tea midagi,” pobises otsuse edasikaebamise ajaks vabadusse jäänud Niinepuu kolme ja poole aasta pikkuse reaalse vangistuse otsusest alles oimetuna.

“Kümme päeva on aega,” lausus tema advokaat.

Korvpallimeeskonna Tallinna Ülikoolid-A. Le Coq mänedþer Viktor Hütt ei pidanud vajalikuks Chris Moore’i meele-

olu ja tulevikuvaateid vahendada.

1997. aasta novembris, kui Moore’i kaasa oli jõudnud kullaauku kasutada kaks kuud, ütles mees Päevalehele: “Pühendan kõik oma tänavused pealtpanekud pisitütrele.”

Võimalik, et korvpallur peab edaspidi pühenduma praegu kolmeaastasele tütrele veelgi rohkem.

Christopher Moore

Hüüdnimi Bug.

Vanus 34.

Pikkus 2 meetrit.

USAst pärit Moore tuli Tallinna 1994. aastal Soomest.

On mänginud klubides BC Tallinn, Kamee, Baltika, Nybit, Keila Puuviljaparadiis; praegu Tallinna Ülikoolides-A. Le Coqis.

Jaan Väljaots