Täna hommikul pidulikult avatava Smuuli viadukti mõju avaldub alles kuu-paari pärast, kui lõpevad ehitustööd piirkonna teistel teedel. 

Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase sõnul on Smuuli viadukt Tallinna liikluse jaoks küll väga oluline rajatis, aga esialgu ei ole sellest veel mingit kasu. “Pärast avamist tulevad sinna kohe ka liikluspiirangud, sest teeremont toimub mitmes kohas ja korraga,” mainis Lõugas rekonstrueerimistöid Lagedi suunal, Suur-Sõjamäel ja Ülemiste liiklussõlmes.

Peamiselt lõikavad uuest viaduktist kasu Järvevana teel ja Peterburi maanteel sõitjad, sest Ülemiste liiklussõlme koormus väheneb. Kuigi need, kes tulevad Smuuli viadukti poolt ja sooritavad parempöörde Ülemiste ristmikule, peavad täpselt samamoodi jääma foori taha ootama ja autode järjekord Tartu maanteelt ei kao.

“Fooris ei ole lihtsalt nii palju rohelist võtta, et liiklust oluliselt kiiremaks muuta,” nentis Lõugas. Rohelist tuld saab juurde anda ainult teiste liiklejate arvelt. Transpordiametil ei ole võimalik pikendada rohelist foorituld isegi kolme sekundi võrra, sest see lööks segi kogu senise liikluskorralduse.

Nokk kinni, saba lahti

“Kui me tahaks seeläbi kiirendada liikumist Suur-Sõjamäe poolt, ulatuks autode ootejärjekord Mõigu asemel juba Jürisse välja,” selgitas Lõugas. Tema sõnul aitaks enne Ülemiste mitmetasandilise liiklussõlme ehitamist ristmiku koormust vähendada Statoili bensiinijaama ja raudtee vahele lisaviadukti ehitamine, mis muudaks ülemineku Suur-Sõjamäelt Järvevana poole hoopis sujuvamaks. “Seda viadukti oleks vaja olnud juba eile,” nentis Lõugas ristmiku kehva läbilaskevõimet. Ettepanek viadukti ehitamiseks on küll tehtud, aga seda ei ole plaani võetud.

370 meetri pikkuse Smuuli tee viadukti, mis kulgeb Smuuli teel Peterburi maanteest kuni Suur-Sõjamäeni, ehitamine läks kokku maksma 87,7 miljonit krooni.

Teetööd jätkuvad

•• Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul saavad suve jooksul valmis ka mullu alanud teetööd Suur-Sõjamäel Lõõtsa tänava ja Kesk-Sõjamäe tänava vahelisel lõigul. Kogu tee muutub laiemaks, 2 + 2 rajaliseks ja selle kõrvale tuleb kergliiklustee.

•• “Siis võib öelda, et Smuuli viaduktist Suur-Sõjamäeni on olemas korralik sõidutee,” lisas ta. Lisaks tuleb Suur-Sõjamäe ja Tartu maantee ristmikule lisarada autodele.

••  Maanteeamet rekonstrueerib Smuuli tee ja Tallinna ringtee ühendusteed Lagedi suunal.

•• Hiljemalt kooliaasta alguseks peaksid kõik ehitustööd lõppema ja piirkonna liiklus olema sujuvam.