“Olime teisest kohast kuuldes šokis, isegi oma nimi ei tulnud meelde ja me ei teadnud, kas suurest rõõmust nutta või naerda,” ütles õpilasfirma müügidirektor Krista Palder eile telefonitsi Eesti Päevalehele, kui ta koos oma võistkonnakaaslaste ja saatjatega Berliinis äralendu ootas.

Krista tunnistas, et Berliini ei läinud nad mitte auhinda võitma, vaid eesmärk oli paista silma, jääda teistele võistlejaile ja hindajaile meelde ning tunda end mõnusalt.

Sõbrakinda valmistamise idee tekkis eelmisel talvel, kui Krista kindasse tahtsid tulla sooja ka sõbrannade käed. Sõbrakinda disainilahendus on registreeritud 8. veebruaril Eesti patendiametis.

Talvel eestimaalasi sõbrakinnastega rõõmustanud õpilasfirmasse MPK 24/7 kuuluvad Mari-Liis Poolak Tallinna 32. keskkoolist, Krista Palder G. Adolfi gümnaasiumist ja Pille-Riin Vackermann Tallinna tehnikagümnaasiumist. Õpilasfirma juhendaja on neidude varasem majandusõpetaja Kristiina Orgla Nõmme põhikoolist.

Esikoha saavutanud Iirimaa õpilasfirma pakkus keeleõppeprogramme ja kolmandaks tulnud Šveitsi õpilasfirma tootis väikeseid auguraudu.

Võistlus koosnes neljast osast. Õpilasfirmad saatsid oma aruanded žüriile hindamiseks juba juuli algul. Kohapeal tuli üles seada stend, mille juures korraldas kümne riigi ettevõtjaist koosnev žürii küsitluse.

Pelgasid lavaesinemist

Krista tunnistas, et kõige enam pelgasid nad lavaesinemist, mida jälgisid kõik osalejad, korraldajad, ettevõtjad ja külalised. “Kartsime sassiminekut ja ega meie majandusalane inglise keel polnud ka kõige perfektsem,” selgitas ta.

Lõpliku järjestuse pani paika õpilasfirma ja žürii vahel kinniste uste taga toimunud vestlus. Võistluse käigus põhjendasid ja selgitasid õpilased oma firma loomist ja tegevust, tutvustasid toodet, rääkisid õpilasfirma tegutsemise tulemustest ja saadud kogemustest. “Meile küll ei öeldud, miks me nii kõrge tunnustuse saime, kuid arvame, et edu põhjuseks oli meie hea meeskonnatöö ja säramine, suutsime naeratada ka pärast pikka ja väsitavat päeva,” ütles Krista.

Õpilasfirmad

Eesti noorte varasemad saavutused

•• Euroopa õpilasfirmade võistlust korraldab igal aastal organisatsiooni Junior Achievement – Young Enterprise Europe üks liikmesriik.

•• Võistlusel saab osaleda üks õpilasfirma igast riigist.

•• Selle aasta võistlusest võtsid osa 30 Euroopa riigi parimad õpilasfirmad.

•• Eesti õpilasfirmad on osalenud JA-YEE õpilasfirmade võistlusel alates 1995. aastast.

•• Eelnevatel aastatel on saavutatud üks kord kolmas ja kaks korda teine koht.