Nagu eelmiselgi talvel on ka praegused plusskraadidega talveilmad metsamehed muretsema pannud, sest puid saab küll langetada, kuid mitte pehmeid teid pidi metsast välja tuua.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) juhatuse liige Tavo Uuetalu tunnistas, et metsapinnast pehmena hoidvad ilmaolud on paratamatult taas ka RMK tööd mõjutanud. “Olukord tundub mullusest veidi parem, sest jaanuarikuu algul oli neli-viis miinuskraadidega ilma, mis võimaldas viimaste nädalateni veel metsas tööd teha,” rääkis Uuetalu. “Mulluse jaanuariga võrreldes ei saja praegu ka nii palju vihma, mis väljaveoteed püdelaks muutis.”

Kuid olukord puidu metsast kättesaamisega on ka praegu kõige kriitilisem. “Kui mööda oksavalli liikuva traktoriga on võimalik puid raiuda ja ka langilt ära tuua, siis pehmeid metsateid pidi materjali enam suurtele teedele vedada ei kannata,” tähendas ta. “Lootes, et talv ikka veel tuleb, pole me veel kusagil raiumist peatanud.”

Tarned püsivad graafikus

Esialgu on RMK suutnud oksapuutarnetega graafikus püsida, kuid raskusi on tekkinud madalamates kasvukohtades sirguvate kaskede varumisega. Pehme aja jätkumisel võib hakata nappima ka haaba, mis võib löögi alla seada kohaliku vineeritööstuse. “Olulist mahajäämust plaanidest meil veel pole, kuid sooja jätkumisel võib see süveneda,” ütles Uuetalu. “Talvised vajakajäämised loodame aga aasta keskel tasa teha.”

Stora Enso Baltimaade puiduvarumisüksuse juht Rait Hiiepuu nentis, et ettevõte on ilmaolude tõttu RMK-ga samas seisus. “Erametsas võib olukord isegi hullem olla, sest kõik metsad pole korralikult kuivendatud,” sõnas ta. “Praegu me siiski veel puidunappusega kimpus pole, aga sellise ilma kestes ei ole see päev enam kaugel.”

Hiiepuu ei usu, et toorme nappuse korral puiduhind oluliselt tõuseks. “Saeveskid ei suudaks lihtsalt rohkem maksta ega tuleks enam oma müügiga välja,” märkis ta. “Pigem lepivad nad sellega, et saavad vähem tooret.”

Venemaalt tuleb vähem puitu

•• Stora Enso puiduvarumis-üksuse juht Rait Hiiepuu sõnul on mulluste aprillirahutuste järelmõjuna Venemaalt raudteed pidi imporditava puidu vool katkenud ning väiksemad kogused jõuavad Eestisse vaid meritsi.

••“Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on praegused Venemaalt sissetoodavad puidukogused võrreldamatult väiksemad,” ütles Hiiepuu.

••RMK vajaks oma plaanide normaalseks täitmiseks talvel küm-met külma nädalat, kuid näiteks mullu jätkus miinuskraade piirkonniti vaid neljaks kuni kuueks nädalaks.