Vanalinnas naabermajades tegutsevate Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühingu (EVSÜ) ja X-Baari vastasseis lahvatas juba kevadel.  EVSÜ, millele kuulub Tatari 3 asuv neljakordne maja, kurdab, et baarist kostev müra peletab veteranide ühingu üürnikke ja põhjustab seega ühingule majanduslikku kahju.

Lisaks sellele on EVSÜ esimees, oma elutöö arstina seksuaaltervisele pühendunud Jüri Teras nimetanud "Pealtnägija" andmeil X-Baari ühes oma kirjas „homoseksuaalide taimelavaks“ ja „pedofiile tootvaks lokaaliks“.

EVSÜ  X-Baari vastu  - ametlikult müra tekitamise tõttu - võitlust, millesse kaasati nii linnavõim kui ka tervisekaitse. Aprillis sätestaski Kesklinna valitsus X-Baarile rangete piirangutega tegevusloa, mille alusel tohib baar avatud olla vaid kuni korraliku koolipoisi magamaminekuajani ehk kuni kella 23-ni.

X-Baar asus pärast ettekirjutust lokaali mürataset vähendama: likvideeriti ventilatsioonitoru, paigaldati müratõkkesein ja tassiti kõlarid teise kohta. Maikuus käis terviseamet baaris olukorda kontrollimas ja fikseeris tehtud muudatused.

Terviseamet tellis ka uue müramõõtmise, kuid selle tulemusel selgus, et kõigest hoolimata on müra eeldatavalt valjem, kui normides lubatud. Kuna aga müra levib ka maja konstruktsioone pidi ja selle mõõtmine ei kuulu enam tervisameti pädevusse, siis lõpliku otsuse, kas baar tohib tegutseda või mitte, peab langetama politsei ja Kesklinna valitsus.

29. septembril terviseametist linnavalitsusele ja politseile läkitatud kirjas soovitab terviseameti Põhja talituse direktori kohusetäitja Natalja Šubina baari tegevuse peatada. „Teatame, et jääme oma seisukoha juurde, et edasisteks tegevusteks on rikkumiste jätkumisel piirata või lõpetada X-Baari tegevus,“ kirjutas Šubina.