Ei­le pee­ti ku­na­gi­se Sa­ka­la kes­ku­se va­re­me­te­le ker­ki­vas So­la­ri­se kul­tuu­ri- ja va­baa­ja­kes­ku­ses sa­ri­ka­pi­du, esit­le­des üht­la­si esi­mest kor­da ava­lik­ku­se­le Es­to­nia oo­pe­ri­teat­ri naab­rus­se jää­va hoo­ne si­se­must.

Kes­ku­ses­se ko­gu­ne­nud aja­kir­ja­ni­ke­le kor­ral­das ma­jas eks­kur­sioo­ni So­la­ri­se ju­ha­tu­se lii­ge Pee­ter Re­ba­ne, tut­vus­ta­des prae­gu veel võrd­le­mi­si la­ge­daid ja kõle­daid ruu­me, mis hak­ka­vad kõigi eel­dus­te ko­ha­selt pea­gi täit­ma kont­ser­di­saa­li, tant­su-s­tuu­dio, mee­dia­poe, kuns­ti­ga­le­rii ja teis­te asu­tus­te üle­san­deid. Ni­melt peaks aren­da­ja­te loo­tus­te ko­ha­selt üle mil­jar­di kroo­ni mak­sev kes­kus ava­ma oma uk­sed ju­ba tä­na­vu ok­toob­ris.

„Kes­ku­se ka­van­da­mi­sel ole­me ju­hin­du­nud sel­lest, et ruu­mid olek­sid oma­va­hel häs­ti lii­gen­da­tud ja külas­ta­jad pää­sek­sid ker­ge vae­va­ga ühest ko­hast tei­se,” rää­kis Re­ba­ne ringk­äi­ku alus­ta­des, kui tut­vus­ta­ti So­la­ri­se teist kor­rust, mil­le põhiat­rakt­sioon on Ci­na­mo­ni ki­no­komp­leks ja 1800-ko­ha­li­ne kont­ser­di­saal, sa­mu­ti Ees­ti suu­ri­maks ka­van­da­tud mee­dia­pood, kus ha­ka­tak­se müüma raa­ma­tuid, ar­vu­timän­ge, muu­si­kat ja fil­me.

Suur lava

„Kont­ser­di­saa­li la­va laiu­seks ja süga­vu­seks on vas­ta­valt 20 ja 14 meet­rit,” sõnas Re­ba­ne, kel­le­ga kaa­sas ol­nud Tal­lin­na kont­ser­di­ma­ja juht Ai­var Si­rel­puu li­sas, et esi­me­ne nen­de kor­ral­da­tav üri­tus toi­mub seal ar­va­ta­vas­ti ju­ba ok­toob­ris.

„Mul­le meel­dib, et saal on mit­me­funkt­sioo­ni­li­ne,” ütles Si­rel­puu. „Siin saaks tu­le­vi­kus ise­gi spor­diüri­tu­si kor­ral­da­da.”

Eda­si viis ringk­äik kes­ku­se kol­man­da­le kor­ru­se­le, ku­hu on plaa­ni­tud ka­he saa­li­ga väärt­fil­mi­kes­kus, mis peaks val­mi­des koon­da­ma suu­re­ma osa iga-aas­ta­se Pi­me­da­te Ööde fil­mi­fes­ti­va­li prog­ram­mist. Pee­ter Re­ba­ne ni­me­tab oma lem­mik­koh­ta­deks aga ma­ja nel­jan­dat kor­rust ja ka­tu­se­ter­ras­si.

„Vii­ma­se­le kor­ru­se­le te­hak­se  teat­ri­koh­vik, mis ko­gub tä­nu vaa­te­le kind­las­ti aus­ta­jaid,” ju­tus­tas ta, vii­da­tes tu­le­va­se koh­vi­nur­ga klaas­sei­na ta­gant paist­va­le va­na­lin­na pro­fii­li­le. Koh­vi­ku kõrvalt viib lai trepp kes­ku­se ka­tu­se­le, kust ava­neb vaa­de ci­ty’­le, va­na­lin­na­le ja sa­da­ma­le.

„Ka­tu­se­par­gi ku­jun­da­mi­seks on ühen­da­nud oma jõud pal­jud ar­hi­tek­tid,” kin­ni­tas Re­ba­ne. „Tu­le­vi­kus pää­seb siia lif­ti­ga ot­se tä­na­valt, ter­ras­si hak­ka­vad kau­nis­ta­ma puud ja põõsad.”

Enamik ruume on välja üüritud

•• Solaris on 43 000 ruutmeetrit hõlmav kultuuri-, konverentsi- ja vabaajakeskus.

•• Keskusse rajatakse 1800-kohaline kontserdisaal, seitsme ekraaniga Cinamoni kinokompleks, mis on ühtlasi esimene Eesti 3D-digitaalkino ja kahe ekraaniga väärtfilmikeskus.

•• Peale selle saab Solaris endale kunstigalerii, dÏässiklubi, tantsustuudio, spordiklubi, kohvikud-restoranid ja mitmesugused kauplused.

•• Keskusse tuleb ka üle 9000 m2 suurune maa-alune parkla 260 autole.

•• Solarise juhatuse liikme Peeter Rebase kinnitusel on uue keskuse pindadest praeguseks lepingutega kaetud üle 80%, vakantsed olevat veel mõned kaubandus- ja toitlustusruumid keskuse põhiosas ja Rävala puiestee äärde jäävad bürooruumid.

•• Rebane rõhutas, et olusid arvestades on täitumus hea ja huviliste arvu arvestades loodetakse ka viimaste pindade suhtes lähikuudel lepinguteni jõuda.