Pärnu Pühapäeval lõhkenud kanalisatsioonitorust väljavoolanud solk mattis enda alla vähemalt seitse Vana-Pärnu aeda ja keldrit. Vana-Pärnus lõhkes kanalisatsiooni survetrassi raudbetoontoru, millest välja voolanud Sindi linna ja Pärnu paremkalda solk mattis enda alla ümbruskonna aiad.

“Kui te oleksite näinud, kuidas vesi hakkas tulema, lõi asfaldi keset teed kummi ja nagu purskkaevust purskas sealt vett välja,” rääkis Virve Tomberg, kelle maja ees kanalisatsioonitoru lõhkes. “Ausalt välja öeldes tuli sealt selget s...a,” ohkas naine. Poolteise tunni pärast olid nii Virve kui ka naabrite aiad solgivee all. “Nagu meri kohises ja aias võis kummipaadiga ringi sõita,” kirjeldas naine läbielamisi.

Vana betoontoru vahetati välja

Vana-Pärnu elanikud peavad õnnetuse süüdlaseks suurte veoautode koormust kanalisatsioonitorule. Elanike sõnul sõidavad ööd ja päevad läbi mööda kitsast Emajõe tänavat sadamasse koormatega kaubaautod puidu, kruusa ja kivikoormatega.

Pärnu abilinnapea Erni Metsal ütles, et liigitab õnnetuse avariiks, kuigi ei välista, et suur koormus kanalisatsioonitorule mingil määral ka survet avaldada võis.

“Pärnu jaoks on see samasugune loodusõnnetus kui India või Iraagi jaoks maavärisemine,” ütles abilinnapea, kelle hinnangul olid torud oma aja lihtsalt ära elanud. Ta lisas, et eile vahetati vananenud betoontoru roostevabast terasest kanalisatsioonitoru vastu.

Kõige rohkem sai õnnetuses kannatada Emajõe tänaval elava Helju aed, kelle krunt on ümbruskonnas madalaim. Pühapäeva õhtuks kanti Helju aiast välja 25 tsisternitäit solki, kokku 75 kuupmeetrit.

“Ega ma hirmsasti ei hädalda, aga hais hakkab ära tüütama,” ütles naine. Kanalisatsioonitorust välja pursanud solk voolas ka tema maja alla.

Helju ütles, et rahalist kahju ei oska ta kokku arvata, küll aga on tal kahju aiatöödeks kulutatud ajast ja vaevast. Naine kardab, et sel aastal jäävad nii tema kui ka naabrid saagita. “Solgivesi kattis maasikad üleni,” osutas naine rohitud maasikapeenardele, mille vahel olid solgisurma surnud vihmaussid.

Naabrid arvavad, et silmarõõmuks jäävad vaid lilled, mis eile olid rammusast väetisest longus. “Ega mu aed äriobjekt ole, aga südame teeb täis küll,” lisas Helju, kes pühapäeval südaööni aiast vett tõrjus.

Naabrite sõnul mattis vesi enda alla ka Emajõe tänava.

Eile võttis Pärnu tervisekaitse õnnetuses kannatada saanud aedadest veeproovid ja keelas elanikel aiasaadusi kasutada enne, kui laborist vastused käes. Tervisekaitsetöötajad palusid Virve Tombergil paaripäevase vahega kümmekond maasikat laborisse viia.

Kaevud solki täis

Tervisekaitse võttis proovid ka Emajõe tänava kaevudest, mis voolasid solki täis. “Seal pole midagi proovi võtta, vesi on puhas,” ütles Helju, kes toob joogivee tütre juurest tsisternidega.

Pärnu kommunaalameti juhataja Ado Viik ütles, et iga päev taevast alla kallav vihm leevendab õnnetuse tagajärgi, sest solk imbub koos veega maasse.

Emajõe elanikud ütlesid, et ei oska selle jutu peale nutta ega naerda. Nad kinnitasid, et ei jää lootma vihma loputusele, vaid talitavad tervisekaitse ettekirjutuste järgi, mis keelab aiavilju tarvitada.