Tomi liikumisel silma peal hoidev kureuurija Aivar Leito märkis, et tänu sellele avastusele võib nüüd lõpuks öelda, et tuntud laulu „Teele, teele, kureke­sed” kurgede Egiptimaa poole talvitama lendamisest rääkivad sõnad vastavad tõele. Siiani oli arusaam, et siinse kandi sookured lendavad peale Hispaania ja Maroko ning Ungari ja Põhja-Itaalia talveks ka Etioopiasse, teaduslikult kinnitamata.

105-grammised jälgimisseadmed selga saanud õde-venda Tom ja Juta startisid koos vanematega rännuteele 10. oktoobril. Siis lendasid kured peaaegu katkematult kaks öö­päeva ja jõudsid Valgevene loodenurka. Pärast ligi kaks nädalat kestnud pausi jätkas sealt oma rännuteed vaid Tom, sest Juta eluküünal oli määratud kustuma.

Leito hinnangul võis peatus Lukašenka tsaaririigis pikaks venida just selle õnnetu vahejuhtumi tõttu, mis leinavat perekonda hukkunu lähedal paigal hoidis. Pikaks veniva vahepausi tõttu kardeti, et Tom pöörab Aafrika kursilt ära Ungarisse.

Tomi pere puhkas Türgis

Kuid kui Tom oktoobri viimasel nädalal tiivad otsustavalt kõhu alt võttis ja noka Ukraina poole pööras, oli kindel, et ta püsib nn Ida-Euroopa rännuteel, mida mööda sookured Etioopiasse talvitama lendavad.

Juba oktoobri viimasel päeval jõudis Tom Türgi keskossa, kus sookurepere tõmbas viis päeva hinge. Sealt edasi oli Tomil varuks ka kogenuimaid teadlasi rabanud üllatus. Selle asemel, et suunda Iisraeli peale võtta – kustkaudu sookured tavaliselt mustale mandrile rändavad –, lendas Tom otseteed üle Küprose ja Vahemere Siinai poolsaarele.

Eelmise teisipäeva seisuga oli ta juba Egiptuse kaguosas. Veidi enam kui kuuga on Tom läbinud üle 4000 kilomeetri ja Etioopia sü­dames teada oleva suure sookurgede talvitamispaigani on tal jäänud veel ligi 1500 kilomeetrit.

Etioopia – Vene sookurgede „kuurort”

•• Kureuurija Aivar Leito sõnul on Etioopia keskosas asuv suur sookurgede talvitamiskoht teada-tuntud juba ammusest ajast. Tavaliselt veedab seal talve ligikaudu 50 000 sookurge, kes kogunevad sinna suuremalt jaolt Venemaa avarustest.

•• Tänu Tomi täpselt fikseeritud reisiteekonnale on nüüdsest kinnitust leidnud, et see kant pole võõras ka põhjala sookurgedele.

•• Meie sookurgede seas on aga kõige populaarsemaks talvitamiskohaks Hispaania, Etioopiasse lendab vaid väike osa siinseid kurgi.

•• Tomi edestas teel lõunasse algul soomlaste poolt jälgimisseadmega varustatud sookurg, kes püsis samuti Egiptuse kursil, kuid viimati andis lind endast signaaliga märku novembri alguses Krimmist. Suure tõenäosusega tabas teda sama saatus, mis Jutatki.

•• Tom on kümnes Eesti sookurg, kellele on Aafrikasse lendamist oodates jälgimisseade külge pandud. Esimesed sookured märgistasid meie linnu-uurijad koos sakslastest kolleegidega 2000. aastate alguses. Üks neist hukkus Ukrainas, teine Türgis.