Soomaal Raudna jõe ääres kogub taas jõudu haruldane nähtus, mida kohalik rahvas viiendaks aastaajaks nimetab. Kevadiselt soe päike sulatab looduse talverüüd, millest paiskub sulavesi Soomaa rabasaarte vahelistele aasadele ja põldudele.

Praegu seisavad ühepuulootsikud ja kanuud veel kuuri all, kuid soojade ilmade püsides upub maastik paari päevaga kevadisse merre.

Soomaa matkajuht Algirdas-Andrus Martsoo libistab end mööda ragisevat ja kohati murdunud jõekaldajääd vette.

“Jää on kaldas kinni ja vesi pressib seda jõe keskel kummi,” ütleb Martsoo rõõmsalt, ise põlvini jääkülmas vees seistes. Ta astub ettevaatlikult jõe keskele, kus jää tõuseb künkana veest välja. “Tund aega tagasi veel kummikust üle ei tulnud,” märgib Martsoo.

Mehed käivad iga päev Linniku juures vett mõõtmas ning ootavad juba põnevusega, millal saaks lootsikuga aasadele sõitma minna.

“Minu sünnipäevaks peaks olema kogu see maa-ala vee all,” ennustab Ruukel, kelle tähtpäev saabub järgmise nädala kolma-päeval. “Veetõus on parim kingitus,” lisab Ruukel.

Ka Aleks Linnik eelistab filmi “Sigade revolutsioon” esilinastusele koju jäämist, sest looduse ilu on tema sõnul huvitavam vaadata. Linnikul oli noortefilmis sõjaveterani roll täita.

Parvsaun Pühamüristus on vajunud lääpa – pooleldi jões, pooleldi kaldal.

“Tõusuveega tõmbame sauna kaldale, muidu võib jää selle minema kanda,” ütleb Martsoo.

Ka Linniku hobusel on ees rasked ajad, sest taluhoov kattub varsti veega ning loom jääb ilma kuivast asemest.

Martsoo paneb ette ehitada lauta lavats, kus hobune suurvee ajal elada saab.