Koera ettevalmistamine tööks vältab ligi 2 aastat. Esmalt läbib narkokoer pooleaastase kuulekuse väljaõppe tulevase koerajuhi käe all. 8-kuu vanuselt sõidab koer koos juhiga Soome Veikkolasse spetsiaalsesse koertekooli, kus algab aktiivne koolitus narkokoeraks.10-kuu vanuselt alustab koer tööd Eestis ja väljaõppinud narkokoeraks kujuneb ta 1,5-2 aastaselt. Narkokoerte keskmine tööiga on 7-9 aastat.

Tänapäeva narkokoer ei ole ise narkomaan. Koolitus käib spetsiaalse metoodika alusel, kus töö ja õppimine on mäng. Koolituse alguses õpetatakse koeri tooma riidekotikestesse peidetud narkootikumi lõhnaaineid erinevatest paikadest, koer näeb kuhu narkoaine on peidetud. Järk-järgult minnakse üle raskematele ülesannetele ja peitmiskohtadele, samuti kasutatakse narkootikumilõhna peitmiseks erinevaid lõhnu.

Põhikoolituses õpib koer tundma erinevaid looduslikke narkootikumiaineid nagu hasis, marihuaana, oopium ja kokaiin. Hiljem siirdutakse sünteetiliste ainete tundma õppimisele nagu amfetamiin ja heroiin, samuti muud turul ringlevatele narkootikumidele.

Eesti piirivalves töötab praegu kümmekond saksa lambakoera. Kuldne retriiver , kes on oma omadustelt suurepärane töökoer, on esimene omalaadne.

Mujal riikides töötavad tollis ja piiril narkokoertena peale saksa ja belgia lambakoerte just kuldsed retriiverid ja labradori retriiverid.

Kingitav kutsikas maksis 15 000 krooni . Kutsika hinna ja koolituskulud Soomes tasub Soome Kuldsete Retriiverite Ühing "Kuldne Ring". Ülejäänud kulud kaetakse spetsiaalselt selleks välja antud märkide müügist kogutavatest tuludest. Vastavad märgid on müügil ka Eestis. Projekti õnnestumise korral on soome pool valmis Eesti piirivalvet abistama ka edaspidi.