Kui linnuharulduste komisjon leidu aktseptib, saab Eesti endale uue linnuliigi.

Eile hommikul märkas kamp Soome linnuhuvilisi Roosta lähistel esimest Eesti suurpiiritajat, pikendades nõnda meie lindude loetelu 370. liigini. Vaatlus tehti linnukaitseorganisatsiooni Birdlife International korraldatud ürituse raames, mis kutsus linnuhuvilisi üles tiivulisi vaatlema ja üle lugema.

Haruldane külaline

“See on esimene kord, kui Birdwatchi ajal Eestis uus linnuliik on leitud,” tunnistas linnuklubi liige Tarvo Valker Päevalehele. “Selliseid avastusi tehakse meil kõigest kaks kuni kolm tükki aastas, seega on kõnealune juhtum kohalikele linnuteadlastele suur sündmus.”

Suurpiiritaja on haruldane Kesk- ja Lõuna-Euroopa eksikülaline, keda pole Eestis teadaolevalt mitte kunagi varem nähtud. Meil pesitsevast harilikust piiritajast on uus liik kogukam ja valge kõhualusega, meenutades Valkeri sõnade kohaselt oma suuruse ja lennupildi tõttu väikest pistrikku. Huvitav asjaolu on ka see, et kõnealused linnud veedavad suurema osa oma elust õhus, toitudes seal lendavatest putukatest.

“Eestisse sattus lind ilmselt suurte tuulepuhangute või muude erakorraliste asjaolude mõjul,” arvas ornitoloog. “Prae­gu on ta siit aga kindlasti juba kaugel, sest tema lennukiirus on äärmiselt suur. ”