Aasta esimesel kuul konfiskeeris tollikontroll Maksu- ja tolliameti andmeil Tallinna reisisadama A-terminalis 2046 tabletti psühhotroopseid aineid.

Pärast Eesti liitumist Schengeni viisaruumiga on Subutexi ja paljude muude psühhotroopsete ravimite Soome viimine keelatud.

See on vähendanud ka Subutexist sõltuvuses olevate soomlaste ostureise Eestisse.

Teisel veebruaril leidis tollikontroll Tallinna Reisisadama A-terminalist kahe reisija isiklike asjade hulgast ravimeid Dormicum, Xanax ja Alprazolam-Grindeks. Kokku oli ravimeid 270 tabletti.

Seitsmendal veebruaril leidis tollikontroll Tallinna reisisadama D-terminali saabunud reisija isiklike asjade hulgast kokku 33,5 tabletti ravimeid Subutex ja Dormicum.

21. veebruaril leidis tollikontroll Tallinna Reisisadama A-terminalist Soome kodaniku valdusest 167 tabletti (Dormicum, Rivotril, Tramadol) ja 40 kapslit (ravim Tramadol).

27. veebruaril leidis tollikontroll Tallinna Reisisadama B-terminalist ühe Soome kodaniku valdusest 30 psühhotroopset tabletti.

Neljandal märtsil avastas tollikontroll Tallinna Reisisadama B-terminalist ühe Eesti kodaniku valdusest 7,5 psühhotroopset tabletti.

Samal päeval avastati Tallinna Reisisadama B-terminalist Soome kodaniku valdusest 30 psühhotroopset tabletti.

Viiendal märtsil leidis tollikontroll Tallinna Reisisadama D-terminalist ühe Soome kodaniku valdusest 95 psühhotroopse ravimi tabletti.

Üheksandal märtsil leiti Tallinna Reisisadama D-terminalist ühe Eesti kodaniku valdusest 33 tabletti ravimit Xanax.

Kõigil eelpool nimetatud juhtudel puudus ravimitega tabatud inimestel oma elukohariigis välja antud tunnistus, mis lubaks ravimeid riiki tuua või sealt välja viia.

Kõik tabatud ravimivedajad andis tollikontroll üle Maksu- ja tolliameti uurimisosakonnale kriminaalmenetluse alustamiseks.


Pärast Eesti Schengeniga liitumist on Subutexi Soome viimine keelatud, mistõttu on Soomes viimasel ajal sagenenud retseptide võltsimine ja sissemurdmised apteekidesse.

Subutexi kasutatakse narkosõltlaste taastus- ja võõrutusravil, kuid narkomaanid kasutavad seda ka heroiini ja morfiini aseainena, teatas Soome uudisteportaal Yle24 märtsis.

Uudisteportaali andmetel on Espoos sellel aastal toimunud juba neli apteegivargust, terve eelmise aasta peale toimus neid kokku kolm.
Apteekidest on varastatud peamiselt uimastina mõjuvaid ravimeid ja retsepte. Politsei teatel on vargad sõltlased, kellest osa hankis varem Subutexi Eestist.