Soome välisministri Alexander Stubbi, ajaloolase, Seppo Zetterbergi ning diplomaat Max Jakobsoni sõnul ei ole mingisugust alust väita, nagu Eesti oleks Nõukogude Liiduga vabatahtlikult ühinenud, kirjutas Soome leht Seura.
„Selle kinnituseks on olemas ka faktidepõhine tõestus, et Nõukogude Liit okupeeris Eesti kuni 1992. aastani,“ ütles välisminister ajalehele antud intervjuus.
Stubbi sõnul peaks iga soomlane aru saama, nende hulgas ka akadeemilised uurijad, et Eesti ei liitunud Nõukogude Liiduga vabatahtlikult ning vastupidise väitmine on vale ja Eesti jaoks solvav.
Samuti ei ole mehe sõnul soomlastel õigus arvustada Nõukogude okupatsiooni alt pääsenud Eesti julgeolekupoliitika otsuseid Euroopa Liidus ja NATOs.
Stubb tunnustas Eesti aktiivset tegevust Gruusia ja Vanamaa konflikti ajal ja lisas, et tal on Eesti kolleegi Urmas Paetiga väga hea koostöö Euroopa Liidu küsimustes.
Eesti ajaloost teose kirjutanud ajaloolase Seppo Zetterbergi sõnul on imelik ka mõne soomlase kriitika selle kohat, et Eesti President Toomas Hendrik Ilves on väliseestlane.
Zetterbergi sõnul on kummaline ka soomlaste arvamus selle kohta, et Eesti peab seisma näoga vaid Soome poole.
„Soomlased peavad aru saama, et Eestil on vabadus vaadata kõigis suundades. Samuti pole midagi imelikku selles, et Ilves on väliseestlane, kuna ta on seaduslikult valitud president.“
Diplomaadi ja Eestis okupatsiooniaastatel toime pandud inimsusevastaste kuritegude uurimise rahvusvahelise komisjoni esimees Max Jakobson tõdes samuti, et on kohatu väita, nagu Eesti oleks liiduriigiga vabatahtlikult ühinenud.
Jakobsoni sõnul tagas Nõukogude okupatsioonivägede kohalolek selle, et Eesti ei saanud enam seniselt jätkata.
„Järgnesid näidisvalimised ja lubaduste murdmised, inimeste tapmine ja massiküüditamised Siberisse,“ ütles Jakobson.
Viimasel ajal on mitmed soomlased väitnud, et mingit Nõukogude okupatsiooni Eestis ei olnud ning süüdistanud Eestit ka natsimeelsuses.
Enim vastukaja on see Eestis tekitanud Helsingi ülikooli õppejõu Johan Bäckmani ning ajakirjanik Leena Hietaneni sellekohastes kirjatöödes.
Bäckman väitis oma hiljuti ilmunud raamatus, et Nõukogude okupatsiooni Eestis ei ole olnud ning ennustas, et kümne aasta pärast lakkab Eesti riik olemast ja Venemaa saab taas Eesti valitsejaks.
Leena Hietanen avaldas aga kevadel pamfleti, milles nimetas okupatsiooni müüdiks ning süüdistas Eestit natsimeelsuses ja venelaste tagakiusamises.