Tänasel pressikonverentsil toonitas Kanerva, et peab kõige olulisemaks Euroopa Liidu ühist seisukohavõttu ning toetab igati eesistujariigi Saksamaa otsust.

Ta toonitas, et Eesti on suveräänne riik, ning mõistis hukka diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni rikkumise Venemaa poolt.

“On oluline, et Euroopa Liit jõuaks ühisele seisukohale, millega kõik nõustuvad,” ütles ta. “On oluline, et kõik liikmesriigid käituksid sama moodi ning neid koordineeriks eesistujariik Saksamaa,” ütles ta.

Ta pidas vajalikuks Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumise toimumist 18. mail. Selle tühistamine muudaks tema sõnul konfliktile mõõduka lahenduse leidmise veelgi keerulisemaks ning edastaks Venemaale ebamäärase sõnumi.

“ELi-Vene tippkohtumine on väga vajalik, kui te tahate leida võimalusi probleemi mõõdukaks lahenduseks,” ütles ta.

Kanerva sõnul soovis ta Eestis tutvuda kõige värskema infoga. Kanervast sai Soome välisminister alles mõned nädalad tagasi. 
 
Ka Eesti välisminister Urmas Paet pidas kõige tähtsamaks ELi ühist seisukohavõttu. Paeti sõnul tuleb seejärel vaadata edasi, milline on Venemaa reaktsioon ja kas Venemaa on valmis lõpetama rünnakuid ELi suhtes.

“Igasugune toetus on alati hea. Mida varem see tuleb, seda parem,” ütles ta ja lisas, et koostööpartneritel on igati vajalik kuulata ära kõik seisukohad, sest need rünnakud ei ole suunatud üksnes Eesti vaid ka ELi vastu.