Eesti, Soome ja Rootsi ühiskomisjoni kuulunud Kari Lehtola ja Tuomo Karppinen leppisid Eesti poolelt uurimist läbi viiva Kurmiga kokku, et kohtutakse Soomes.

“Kurm küsis paljude kuulujuttude kohta,” ütles laevainsener Karppinen. “Mulle tundus, et tal oli õnnetuse kohta juba väga selge arvamus ja et ta ei kuulanudki minu juttu, vaid otsis kinnitust oma mõtetele.”

Kohtumisest vastuoluline mulje

Samuti tekitas Karppinenis kummastust, et esimene uurimiskomisjoni juht Andi Meister oli ainus eestlane, kellega Kurm oli selleks ajaks rääkinud.

Lehtola ja Karppineni mulje kohtumisest oli nii vastuoluline, et mehed pöördusid Eesti saatkonda. “Me läksime Eesti saatkonda ja ma ütlesin, et me pole selle küsitlemisega rahul,” ütles Karppinen. “Palusime, et meie vestlusele raportis ei viidataks. Saatkonnas lubati seda ja me olime üsna üllatunud, kui raportist selle viite siiski leidsime.”

Karppinen tõdes, et küsitlemise päeval ei öelnud ta Kurmile, et ei soovi oma jutu kajastamist raportis.

Kurm vastas, et oli soomlaste palvest teadlik. “Helsingi suursaatkonna justiitsküsimuse atasŠee Jüri Urm helistas mulle ning teatas Lehtola ja Karppineni soovist toimunud vestluste sisu mitte avaldada,” ütles Kurm. “Kahjuks ei ole valitsuskomisjonil võimalik valitsuse eest midagi varjata. Komisjon kirjutas oma aruande valitsusele.”

Kurmi raportis on Lehtolat ja Karppineni mainitud põgusalt, Karppineni kahel korral. “Keegi neist ei olnud pikemaks diskussiooniks valmis, väites, et vajavad aega teema meeldetuletamiseks, milline seisukoht on ka täielikult mõistetav,” kirjutas raport nende ja veel kahe ühiskomisjoni liikme Uno Lauri ja Ann-Louise Eksborgi kohta.

Teisel korral on mainitud Karppineni faksi Börje Stenströmile merel filmimise kohta, kus muu hulgas on öeldud, et filmiti visiiri.

Ka selle kohta on Karppinenil erinev seisukoht. Me kirjutasime, et me ei leidnud visiiri, kuid see on välja jäetud, ütles soomlane.

Lang tahab uut komisjoni

•• Justiitsminister Rein Lang soovitas esmaspäeval Rootsi raadio uudistesaates “Ekot” kutsuda kokku Rootsi, Eesti ja Soome esindajatest koosnev rahvusvaheline Estonia katastroofi põhjuste uurimiskomisjon.

•• Langi sõnul peaks uurimiskomisjon vastama Tallinnas Estonia õnnetuse kohta kerkinud küsimustele, teatas Rootsi Raadio.

•• “See on Eesti valitsuse initsiatiiv, kuid me soovime, et Rootsi ja Soome valitsus selle heaks kiidaksid, sest tegu on ühise uurimiskomisjoniga,” ütles Lang.

•• Ühiskomisjoni liikme Tuomo Karppineni sõnul pole uue komisjoni tegemiseks vajadust.