Eile käis tervishoiuamet kontrollimas Tallinna sadama kandis asuvat väikest psühhiaatriakliinikut Gradus Gravis, kahtlustades seal töötavaid tohtreid Soome kodanikele lubamatult suure hulga rahustite välja kirjutamises.

Ameti hinnangul on arstid Aleksandr Štšennikov ja Rostislav Vassiljev välja kirjutanud palju rohkem rahusteid, kui läheks tarvis inimeste raviks.

Tervishoiuameti järelevalveosakonna juhataja Peeter Mardna kabinetis lebab asitõendina suur pappkast tuhandete retseptidega, mis on kokku korjatud viiest kesklinna apteegist ja mille on soomlastest patsientidele välja kirjutanud peamiselt Gradus Gravise ning teise kliiniku, KosMedi tohtrid.

Paljud neist on väljastatud ühe põhimõtte alusel: soomlasest kodanikule on antud retsept näiteks tugevatoimelise valuvaigisti tramadooli jaoks, millega saab korraga välja osta 60 tabletti. Retseptil seisab ka juhend: võtta kaks tabletti päevas. Ent juba viie päeva pärast on samale isikule taas sama kogus rohtu välja kirjutatud. Sama skeem kordub järgmiselgi nädalal. Mardna märkis, et neid inimesi, kes kord nädalas retsepte võtmas käivad, on terve punt, rohkem kui 200 meest-naist.

Kui juhtunut juriidilisest küljest hinnata, on asi justkui korras: kõigil neil soomlastel – enamasti narkomaanidel või alkohoolikutel – on kliinikutes oma haiguslugu, kus kirjas haiguse kulg ja näidustus võtta just väljakirjutatud ravimit.

Miks aga ravimeid on välja kirjutatud märksa suuremates kogustes, on tohtrid ravimiametile põhjendanud raviskeemi muutmisega. Ometi pole see kajastunud retseptis, kus võinuks ju ka kirjas olla, et kahe tableti asemel on vaja võtta kaheksa tükki päevas.

Arvestades kliinikute visiiditasusid, polegi igal nädalal retsepti välja kirjutamine kuigi odav lõbu – Gradus Gravis kasseerib patsiendilt visiiditasu 500 krooni, nüüdseks psühhiaatriateenuste pakkumise lõpetanud KosMed 200 krooni. Ja päevas jõutakse vastu võtta nii mitugi patsienti.

Seoses retseptide kirjutamisega on ilmsiks tulnud ka üks petujuhtum, kus KosMedi tohtri pitsatit kasutades ja tema allkirja võltsides kirjutas üks sealne meesarst soomlastele välja 1500 retsepti. Kumbki arst enam nimetatud kliinikus ei tööta.

Ebaeetiline tegevus

“See on meditsiini poolt ebaeetiline tegevus – raha oma tasku ajamine. Ja kedagi ei ravita,” nurises Mardna, kelle sõnul ei saa siiski tõenäoliselt midagi muud nende arstide suhtes ette võtta, kui lasta nende tegevust uurida maksuametil või teha märkus selle kohta, et rikutud on ravi-   plaani. “Juriidiliselt nad võivad seda teha,” tõdes Mardna.

KosMedi juhataja Viktor Sossulin nentis, et kõnealused faktid on tõesti nende kliinikus aset leidnud.

Gradus Gravise assistent Andre Ernesaks aga kinnitas, et nende kliinik rahustite liigses väljakirjutamises süüdi pole. “Peame eristama inimest inimesest,” vastas ta küsimusele, miks mõni patsient on saanud rahusteid suurtes kogustes. “Arsti tuleb usaldada.”

Liigsed rahustid narkoturule?

•• Politsei sideohvitser, Soome saatkonna nõunik Ari Lehtila tunnistab, et kardetavasti jõuavad rahustid lõpuks Soome narkomaanideni.

•• “On infot, et ravimid on Soome narkoturul,” ütles Lehtila. 

•• Soome mustalt turult pole kuhugi kadunud ka narkovõõrutuses kasutatav Subutex, mille ebaseaduslikku Eestist väljavedu kahtlustati aastaid tagasi.

•• Lehtila andmeil tuleb ühe Subutexi tableti eest Eestis tasuda 100 krooni. “Helsingis maksab tablett 35–45 eurot,” võrdleb Lehtila. “Põhja-Soomes koguni 100–140 eurot.” Lehtila sõnul on kõik soomlastele kirjutatud Subutexi retseptid väljastatud Wismarist, kuus saavad soomlased siit umbes 7000 tabletti. Ühe retseptiga tohib korraga välja anda 14 tabletti Subutexi.

•• Wismari psühhiaatri Jaanus Mumma sõnul on neil praegu ravil 200 soomlast, kellele kuus väljastatava rohu kogus ulatub tõesti kuni 7000 tabletini. Mumma ei usu, et Subutex müüki läheks, ja kui, siis ainult tühises koguses. “Nad vajavad seda ise – inimene ei käiks ju muidu aastaid ravil,” sõnas ta.