Visuaalsel vaatlusel tehti kindlaks, et objekti näol on tegemist väikese jahiga. Korrapidaja kutsungitele jahi kapten ei vastanud.

Jahi leidmist merel raskendas pimedus ning asjaolu, et jahil puudusid valgustusseadmed. Mereseireradarist saadud info põhjal suudeti lõpuks leida jaht, mida juhtinud 1943. aastal sündinud Läti kodanik Leimanis piirivalvurite märguannetele vaatamata samas suunas jätkas.

Kell 23:10 sai Kärdla merepäästekeskus sündmuskohalt teate, et jaht oli sõitnud Soela väinas madalikule. Jahti juhtinud Leimanis toimetati selgituste võtmiseks kaldale.

Mehe sõnul oli ta alustanud teed jahiga „Chow-Chow” Rootsist, Sandhamnist, ning suundus läbi Virtsu Riiga. Raadiokutsungile ei olnud lätlane vastanud, kuna raadiojaam oli defektne. Madalikulesõidu põhjustasid aga jahi puudulikud navigatsioonivahendid ja kapteni ebapiisavad navigeerimisoskused. Samuti ei olnud jahi kapten vähese sõidukogemuse ja halva nähtavuse tõttu mõistnud piirivalvurite märguandeid.

Pühapäeval, 23. aprillil kell 9.50 tõmbas piirivalve mootorpaat jahi madalikult lahti ning pukseeris selle Sõru sadamasse. Jahil vigastusi ei tuvastatud.

Kell 13.15 lahkus lätlase poolt juhitud jaht Sõru sadamast ning suundus Riiga.