Taastumist ja puhastamist vajavate lindude jaoks on sisse seatud taastuskeskus Sõrve piirivalvekordoni ruumides, teatas Riiklik looduskaitsekeskus.

Looduskaitsekeskuse Saare regiooni töötajad ehitasid lindudele puurid, koostöös vabatahtlikega ELF-ist linde toidetakse ja hooldatakse. Täna vaatab veterinaar teistkordselt linnud üle.

Juhul, kui linnud on piisavalt kosunud, siis loodab looduskaitsekeskus, et ehk õnnestub homme esimesi linde juba pesema hakata. Täna tuuakse taastuskeskusesse spetsiaalne bassein, kus pestud linnud taastuda saavad.

LKK Saare regiooni direktori Tõnu Talvi sõnul oleks Keila taastuskeskust mõtekas kasutada siis, kui kättesaadud lindude arv ulatuks korraga sajani. Lisaks kurnaks niigi stressis linde ligi 6-tunnine sõit mandrile.
"Kuna Sõrve poolsaare tipp on üldse üks kõige potentsiaalsemaid merereostuse kohti, siis on siin mõttekas luua tegutsemisvalmidus ka edaspidisteks sellisteks juhtumiteks," ütles Talvi, pidades silmas tehniliste ja logistiliste võimaluste loomist edaspidiste võimalike merereostuste puhuks.

Saare regiooni töötajad koos vabatahtlike ja partneritega Eestimaa loodusfondist ja piirivalvest jätkavad ranniku seiret ja lindude püüdmist.

Keskkonnainspektsioon on reostusaine kindlakstegemiseks saatnud laborisse proovid, sealhulgas surnud õlise linnu ja rannalt leitud õlitüki. Võrdlusproovid siiani puuduvad, sest reostust leitud ei ole.

Looduskaitsekeskuse hinnangul hallab arvatavasti olukord Sõrves siiski rahunema, sest kriitiline aeg lindude määrdumisest on juba möödas, samuti on loodus oma valiku teinud.
Piirivalve jälgib oletatava merereostuse piirkonda

Piirivalve, kelle kohustuste hulka kuulub merereostuse avastamine, tegi eelmisel nädalal vastavalt ilmastikuoludele neli seirelendu Läänemerel, avastamaks võimaliku merereostuse tekkepõhjuseid, kuid siiani reostuskollet leitud ei ole.

Mõntu sadamas baseeruv piirivalvelaev Maru on samuti sõltuvalt ilmastikust olukorda kontrollimas Saare- ja Hiiumaa lähipiirkonnas, kuid siiani merereostusele viitavaid sümptomeid avastanud ei ole.

Satelliitvaatlussüsteemi EMSA vaatlustulemused samuti reostuskoldeid ei registreerinud.

Lääne piirivalvepiirkonna Kuressaare merevalvekeskuse korrapidaja sõnul on kõigil merelviibivatel alustel kohustus piirivalvele teatada kahtlastest merel liiklejatest või otsese merereostuse tekitajatest.

Alates tänasest on piirivalve planeerinud uued seirelennud Läänemere piirkonnas.

Keskkonnainspektsiooni ja Riikliku looduskaitsekeskuse töötajad jälgivad olukorda maismaal.