„Otsustusprotsess on segane, puudub läbipaistvus. Praegune rahastamissüsteem paneb tugeva kahtluse alla laste ja perede valdkonda hõlmava laiapõhjalise võrgustikutöö jätkumise,” nentis Eesti lasterikaste perede liidu president Aage Õunap.

Ometi on riik aastaid rõhutanud laste ja perede tähtsust. Ka valitsuse tegevusprogrammis on kirjas, et pere- ja rahvastikupoliitika eesmärk on luua Eestist peresõbralik riik, kus inimesed soovivad hea meelega lapsi saada ja kasvatada. Eestkosteorganisatsioonid saatsid laiali ka pöördumise, paludes rahastamisotsus uuesti üle vaadata, ning taotlevad otsustavaid samme lähendavaks koostööks, et viia ellu laiahaardeline riiklik „Laste ja perede arengukava 2012–2020”.

Tuleb leida lahendus

„Olukorras, kus meie iive on juba mitu aastat järjest väga tõsises languses ning riigi prioriteet on selgelt lastega pered, eriti paljulapselise pered, on selline olukord lihtsalt lubamatu,” kommenteeris rahastuse vähendamist riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna. Tema sõnul tuleb HMN-il koos sotsiaalministeeriumiga leida kindlasti lahendus neile organisatsioonidele edasise toetuse tagamiseks.

Möödunud aastal vähenes sündide arv võrreldes üle-eelmise aastaga 600 võrra. Juba üle-eelmisel aastal oli 1000 sündi vähem kui 2010. aastal.

HMN-i nõukogu esimees Lauri Luik ütles, et on järgmiseks esmaspäevaks, 21. jaanuariks kutsunud kokku nõukogu koosoleku, kus osalevad ka sotsiaalministeeriumi inimesed. „Siis on see valdkond meil uuesti laua peal ning arutame seda,” kinnitas Luik ja avaldas veendumust, et pärast seda arutelu on kõik osapooled rahul.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Aleksander Ljudvig nentis, et võrreldes 2012. aastaga vähenes tõepoolest mõnede organisatsioonide HMN-i vahenditest antav aastatoetus, kuid laste ja perede valdkonna rahastus tervikuna ei vähene. Ljudvig viitas, et peale ühekordse aastataotluse on võimalik esitada HMN-i toetuse saamiseks 6391 euro ulatuses igakuiseid väikeprojektide taotlusi. „Seega saab 2013. aasta toetussummadele tervikuna otsa vaadata aasta lõpus. Oluline on arvestada, et lapsi ja peresid toetatakse ka läbi teiste valdkondade projektide,” märkis Ljudvig.

Sotsiaalministeeriumi kaudu HMN-i jõudnud projektid ja nende rahastamine on vaid osa riigi toest organisatsioonidele. „Näiteks lastekaitse liidule eraldati HMN-i kaudu 2013. aastaks sotsiaalministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi poolt kokku 186 000 eurot, lisaks toetab sotsiaalministeerium sama organisatsiooni riigieelarvelistest vahenditest 30 000 euroga,” kinnitas Ljudvig.