Riigiprokuratuur korraldas kaitsepolitsei kaasabil eile läbiotsimise sotsiaalministeeriumis, sest uurimisasutused kahtlustavad minister Hanno Pevkuri nõunikku Anders Tsahknat mõjuvõimuga kauplemises.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu ei soovinud eile õhtul uurimise huvidele viidates avada täpsemalt kahtlustuse sisu. Küll täpsustas prokuratuur, et Tsahkna mõjuvõimuga kauplemine seisneb vara ja muu soodustuste lubamisega nõustumises. Saadavate hüvede eest lubas Tsahkna kahtlustuse kohaselt soodsaid otsuseid nii hüvede andjale kui ka kolmandale isikule.

Mäesalu sõnul on veel vara öelda, kas prokurör Triin Bergmann taotleb kohtult ka Tsahkna vahi alla jätmist. „Esialgu on Tsahkna kahtlustatavana kinni peetud,” lisas Mäesalu.

Sotsiaalminister Pevkur jäi eile õhtul samuti napisõnaliseks. „Uudis kahtlustuse esitamisest Anders Tsahknale on minu jaoks šokeeriv,” teatas Pevkur. Vahetult pärast läbiotsimist sotsiaalministeeriumis peatas Pevkur Tsahknaga töösuhte. Oma nõunikuga Pevkur kahtlustuse põhjuseks oleval teemal eile rääkida ei saanud.

Ka Maripuul pole aimugi

„Kinnitan, et ministeerium on igati valmis tegema koostööd õiguskaitseorganitega, et olukord võimalikult kiiresti selgeks saaks ja lahenduse leiaks. Ootan täiendavaid selgitusi eeskätt Anders Tsahknalt endalt ning õiguskaitseorganitelt,” lisas Pevkur. Edaspidi lubab minister niisuguste juhtumite ärahoidmiseks arutada küsimust ka ministeeriumi sisekontrolli ja õiguskaitseorganitega.

Tsahkna asus sotsiaalministri nõunikuks 2008. aasta kevadel minister Maret Maripuu kutsel. Kuigi Maripuu otsus Tsahkna tööle võtta häiris tõsiselt mitut Reformierakonna juhtivpoliitikut, teatas Maripuu toona, et hindab Tsahkna teadmisi ja kogemusi.

Eile kuulis Maripuu Tsahknale esitatud kahtlustest ning tema kinnipidamisest Eesti Päevalehe käest. „Uudis on väga šokeeriv. Ma ei oska seda kuidagi kommenteerida,” lausus Maripuu. „Loodan, et õiguskaitseorganid teevad oma tööd kiiresti ning tõde seatakse jalule,” lisas ta. Maripuu ei osanud aimata, millised teod täpselt võivad olla viinud Tsahkna vastu esitatud kahtlustuseni. „Ma ei oska seda tõesti kommenteerida,” nentis eksminister.

Anders Tsahkna on politsei vana kunde

•• Reformierakonda kuuluv Anders Tsahkna on varem mitu korda politsei huviorbiiti sattunud.

•• Nii näiteks otsis politsei 2004. aastal läbi toona Tallinna abilinnapea ametis olnud Tsahkna korteri, et leida sealt dokumente ja asitõendeid, mis aitaksid kaasa diagnostikakeskuse aktsiate võõrandamise uurimisele. Uurimisorganid Tsahkna tegevuses ebaseaduslikku ei leidnud. Siiski nõudis toonane Tallinnas võimul olnud koalitsioon Tsahkna lahkumist linnavalitsusest.

•• Eelmise aasta lõpus tabati mees Otepääl roolist alkoholi tarvitamise jääknähtudega.