Süüdistuse kohaselt omastas Kuusalu vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhatajana töötanud naine üle 100 000 krooni sotsiaalabiraha. See oli seitsmendik valla aasta sotsiaaltoetusrahast.

Harju majanduspolitsei juhtivinspektori Rocco Otsa sõnul kandis vallavalitsuse raamatupidamine naise näidatud pangaarvetele toimetulekutoetuseks üle korraga kuni paari tuhande krooniseid summasid. “Ta valis selleks välja invaliidid ja vanurid, kelle käest oli eelnevalt saanud pangakonto kasutamise õiguse ja võttis seejärel raha endale,” lausus Ots.

Toitis abivajajaid. Süüd tunnistava naise sõnul ostis ta välja võetud raha eest abivajajatele süüa ja söötis neil kõhud täis. “Mõnikord ta tõesti tegi nii, kuid enamik abirahast saajateni siiski ei jõudnud,” ütles Ots. “Kui need inimesed teaksid, mis summad süüdistatava käest läbi liikusid, siis vaevalt nad naisesse enam hästi suhtuksid.”

Uurimine selgitas, et Lepik lasi tema kasutada olnud viiele pangakontole kanda kuni paarikümne abivajaja toetusraha. “Imelik, et vallavalitsuse raamatupidamises ei pandud tähele, et raha kanti samadele pangakontodele,” ütles juhtivinspektor.

Näiteks taotles üks naine Kuusalu vallavalitsuselt 1200-kroonist abiraha, et palgata oma voodihaigele isale hooldaja. Abitaotleja teadmata taotlus rahuldati, kuid raha kanti igakuiselt sotsiaalameti juhataja poja pangaarvele.

Juhtivinspektor Otsa sõnul ulatusid sotsiaaltoetuse summad ühe inimese kohta kuus keskmiselt veidi üle 1000 krooni, üksikutel juhtudel küündis summa 3500 kroonini. “Praegu on kahju veidi üle 100 000 krooni, kuid lõplik summa on veel selgitamisel,” ütles Ots.

Paarikümnele liiga suur summa. 1998. aastal Kuusalu valla sotsiaalameti juhiks saanud Lepiku ametialased kuritarvitamised avastati 2000. aasta kevadel, kui selgus, et valla sotsiaalabirahast said ebaharilikult suure protsendi paarkümmend inimest. Abisaajaid oli vallas kokku üle 120 inimese.

Algul tegi Kuusalu vallavalitsus avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks kaitsepolitseisse, kust materjalid saadeti edasi Harju politseiprefektuuri.

Kuna praegu kõrgkoolis sotsiaaleriala õppejõuna töötav Helle Lepik tunnistab süüd ja lubab tekitatud kahju riigile hüvitada, antakse tema süüasi kohtusse arutamiseks ilmselt lihtmenetluse korras.