Keskerakonna liidri Edgar Savisaare väidetav raha küsimine Venemaalt lõhkus pealinna võimuliidu sotsidega, mille tõttu teatasid ametist lahkumisest napilt kuu ametis olnud abilinnapea Vadim Belobrovtsev ja Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. Keskerakonna armust ametisse saanud linnaettevõtete nõukogude sotsidest liikmed ja volikogu juhtsotsid seevastu kohti ise ei loovuta.

Kõige enam pälvis esmaspäeval koalitsioonist lahkumisest teatamise järel tähelepanu natuke üle aasta kestnud koalitsioonis leitud sõpruse sümbolkuju Jaak Juske, kes ütles, et tema ei kavatse volikogu aseesimehe ametikohalt ise tagasi astuda. „Mind on valinud ametisse otse linnavolikogu,” põhjendas Juske erinevalt kahest eelmainitust ametis jätkamist.

Ometi pole Juske ainus sots, kes on tänu koalitsioonilepingule pealinnas võimupirukale lähemal, ja see pole isegi tema ainus lisaametikoht. Juske kuulub veel AS-i Tallinna Tööstuspargid nõukokku, juhib volikogus linnavarakomisjoni ja tegutseb Põhja-Tallinna halduskogus aseesimehena. „Ei ole ette ausalt öeldes neid küsimusi veel arutanud ja see on linnavalitsuse otsustada ükskõik millal,” tunnistas Juske. „Ma arvan, et kui me teeme nõukogude kohta mingi otsuse, siis teeme seda ühiselt, kuid siiani oleme arutanud poliitilisi kohti.”

Taandumisele pole mõeldud

Ilmselt üks aegade lühima ametiajaga Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev lubas küll juba selle aasta jooksul ametist lahkuda, ent jääb esialgu keerulise nimega Ettevõtluse Toetamise ja Krediidi Haldamise Sihtasutuse nõukokku edasi. „Selle nõukogust taandamise peale pole ma veel mõelnud, võib-olla tuleb see teemaks uuel aastal,” sõnas Belobrovtsev, kes saab korra kuu jooksul nõukogu istungil käimise eest 4350 krooni (278 eurot) kuus.

Üldse valiti linnavolikogus eelmisel aastal komisjoni juhtide ametikohtadele kolm sotsi, kes saavad kord kuus koos käiva komisjoni juhtimise eest 3000-kroonist (192-eurost) töötasu. Peale linnavarakomisjoni juhtiva Juske ei astu ise tagasi ka korrakaitsekomisjoni esimees Andres Anvelt ega sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimees Kadi Pärnits. „Ma arvan, et praegu on mõistlik vaadata, mis toimub, ja seejärel teha enda otsused,” ei julgenud volikogu komisjoni juhi kohalt taandumist Pärnits lubada.

Linnas võimuliitu asunud sotside saak jäi võrdlemisi napiks: poliitikavaatlejate seas naljatamisi sotsiaaltöökohtadeks nimetatutest said nad ühe abilinnapea ja ühe linnaosavanema koha, seitse sihtasutuste ja äriühingute nõukogu liikme, kolm linnavolikogu esimehe, kaks linnaosade halduskogude esimehe ja neli aseesimehe kohta.

Esimesed kaks astusid ise tagasi, teised peavad ootama Keskerakonna otsust. Nii võib näiteks Edgar Savisaare juhitud linnavalitsus juba uue aasta esimesel istungil kõik nõukogude liikmed välja vahetada ja 27. jaanuaril korrapärasele istungile kogunev volikogu omakorda kolmelt komisjonijuhilt ja volikogu aseesimehelt volitused ära võtta. Seda pole aga rahastamisskandaaliga tegelev Keskerakond veel otsustanud.

Linnapea nõunik Liina Oja soovitas nõukoguliikmete vabastamise kohta täpsemat infot küsida juba uuel aastal ja ka volikogu esimehe Toomas Vitsuti nõuniku Ester Šangi sõnul ei oska keskfraktsiooni liikmed ega nõunikud sotsidest linnaametnike väljavahetamist kommenteerida. 

Parandus:

Loo juures illustratsiooniks olevasse tabelisse on sattunud ebatäpsusi. Jaak Juske (linnavarakomisjoni juhina), Andres Anvelt, Kadi Pärnits ja Barbi Pilvre ametite puhul on kahjuks esimeeste asemel tabelisse märgitud aseesimehed ja linnaosade halduskogude aseesimehed linnalt töötasu ei saa. Lisaks ei saa Jaak Juske volikogu komisjoni juhtides volikogu aseesimehena täiendavat 3000 kroonist hüvitist. Sihtasutuses Õpilasmalev nõukogu liikmeks olev Maris Sild on koos teiste selle nõukogu liikmetega hüvitisest loobunud. Vabandan asjasse puutuvate isikute ees. Dannar Leitmaa.