Uue esimehe valimine on erakonnas arutluse all olnud juba pikka aega ning lisaks Pihlile oli kandidaatide seas ka endine teatri NO99 tegevjuht ja praegune riigikogu liige Indrek Saar.

Erakonna peasekretär Randel Läntsi kinnitusel on selge see, et kui aastal on ees kahed valimised (europarlamendi ja kohaliku omavalitsuse valimised) ning valitsuses on suhteliselt keeruline olukord, siis tuleb lasta rahandusminister Ivari Padaril keskenduda riigi rahakoti hoidmisele ja kandideerimisele Euroopa Parlamenti.

Hoolimata asjaolust, et Pihl on sotside liige olnud vaid napilt kaks aastat ning ei seostu võib-olla esmapilgul just tüüpilise sotsiaaldemokraadiga, otsustas erakonna juhatus pärast pikka kaalumist langetada otsus just siseministri kandidatuuri kasuks. „Öelge mulle, milline meie esimees on olnud tüüpiline keskmine sotsiaaldemokraat,“ esitas Länts otsust kommenteerides kohe vastuküsimuse.

Vaadata tuleb inimese potentsiaali

Erakonna peasekretär möönis Päevaleht Online´ile tõsiasja, et Pihl on tõesti vähe aega sotside liige olnud, kuid nimetas meest väga õppimisvõimeliseks ja inimeseks, kes alati ka head nõu kuulab.

„Erakond ei ole ju üks inimene ainult, kõik me peame teda ülesannete täitmisel aitama. Pihl on näidanud ennast tugeva juhina. Vaadake kas või kõiki reforme, mis siseministeeriumis kahe aasta jooksul ära on tehtud,“ rääkis Länts ning tõi näitena välja uued kavad liiklus- ja tulesurmade ärahoidmiseks.

Sotsidel on Pihli usku ning peasekretäri arvates tuleks eelkõige vaadata inimese potentsiaali.

Teisi kandidaate siseministri kõrval erakonna esimehe kohale hetkel veel pole, kuid võimalus nende esitamiseks on endiselt olemas. Tegelikult olekski erakonna arvates tervendav, kui esile kerkiks ka mõni teine kandidaat. Indrek Saare võimalusi kommenteerides ütles Länts, et Saar on oma otsuse ise ära teinud.

Kuigi juhatuses oli arutluse all mitmeid teisigi kandidaate, ei pidanud Länts kuigi tõenäoliseks, et mõni neist oma kandidatuuri esimehe kohale veel üles seaks.