Sotsiaaldemokraatlik Erakonna peasekretäri Randel Läntsi väitel peab häälte ülelugemine käima nii, et mitte kellelegi ei tekiks kahtlusi protseduuri aususes.

„Soovime, et keskvalimiskomisjon uuriks juhtunut ja jagaks meile selgitusi. Tõenäoliselt esitame taotluse lugeda Tallinnas üle Keskerakonnale antud hääled. Kaalume ka võimalust tulla sama taotlusega välja veel mõnes valimisringkonnas,“ lausus Länts.

„Linnavalitsuse neljanda korruse saalis vedelesid lahtised hääletussedelitega kotid, osa sedeleid kallati vahepeal põrandale ja pitseerimata kotte veeti ühel korruselt teisele. Arvukalt oli kohal Keskerakonna vaatlejaid. Sedeleid kontrollis umbes paarkümmend inimest, kes olid tiheda summana kummargil laua kohal,“ kirjeldas Riigikogu kantselei nõunik Mihkel Liivo, kes saabus SDE vaatlejana ülelugemisele eile pärastlõunal enne kella nelja.

Kummastust tekitas ka see, et sotsiaaldemokraatideni jõudis teave Tallinna valimiskomisjoni toimingust vaid viis minutit enne selle algust, lisas Liivo.

Toimunu meenutas tema sõnul pigem Novgorodi veetšet ega jätnud kuidagi muljet usaldusväärsest ja korrektsest asjaajamisest.

Tallinna valimiskomisjoni liikmete teatel toimus häälte täiendav ülelugemine kooskõlas kõigi nõuetega, milles veendus ka kohalolnud Vabariigi valimiskomisjoni esindaja ning nende hinnangul on kahetsusväärne, et niisugused süüdistused esitatakse alles nüüd, mil Tallinna linna valimiskomisjon on oma 9. juuni 2009 töötulemused ka protokollis vormistanud.