Volikogu esimehe sõnul on ettepanek suurendada fraktsiooni liikmete miinimumarvu ajendatud töö parema korraldamise vajadusest, teatas Tallinna linnavalitsus Päevaleht Online'ile.

„Meie kogemus kinnitab, et kolm inimest on selgelt liiga vähe fraktsiooni tõhusaks töötamiseks ja põhimäärusest tulenevate ülesannete täitmiseks,” põhjendas Vitsut fraktsiooni suurendamise mõtet. „Kui sotsid on aina väitnud, justkui ei kasutaks linnavõim kõiki vahendeid raha kokku hoida, siis võtkemgi kasutusele veel üks säästmise võimalus.”

Samuti on Vitsuti sõnul ta ettepanek ajendatud teiste linnade praktikast. „Nii Tartu, Narva kui Pärnu linnavolikogus on fraktsiooni moodustamiseks vaja vähemalt viit volikogu liiget, kuigi koosseis on Tallinna linnavolikogust väiksem – Tartus 49, Pärnus 33, Narvas 31, aga Tallinnas 63 volikogu liiget,” võrdles Vitsut.

Sotsiaaldemokraatid aga arvavad, et Keskerakond soovib sotsiaaldemokraatidele Savisaare kritiseerimise eest kätte maksta ja nende fraktsioon kaotada. „Keskerakonnal täna volikogus soovi korral piisavalt jõudu, et opositsioonile koht kätte näidata ja meie fraktsioon juba sel sügisel kaotada,“ teatas Päevaleht Online’ile linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Maimu Berg.

„Ei ole kellelegi saladus, et sotsiaaldemokraadid on olnud tänase opositsiooni üks häälekamaid erakondi. Loodan siiski, et volikogu enamus ei soovi kolleegide õiguste piiramist ja hindab demokraatia põhimõtteid,” märkis Berg.

Keskerakond üritas sotsiaaldemokraatide kolmeliikmelist fraktsiooni Bergi sõnul kaotada juba eelmise aasta juunis, aga siis kukkus sellekohane eelnõu linnavolikogus napilt läbi.

Praeguses linnavolikogus on sotsiaaldemokraatide fraktsioon kahanenud kuuelt liikmelt kolmele; Keskfraktsioon on 32-liikmeline, Reformierakonna fraktsiooni kuulub 13 volinikku ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikurühma 9 liiget.

Linnavolikogu peab vastavalt Tallinna põhimäärusele ja volikogu töökorrale arutama linna põhimääruse muutmist vähemalt kahel istungil ning muudatuse tegemiseks on vaja koosseisu häälteenamust.