„Eripensionite maksmise korda muutma ajendas meid Herman Simmi juhtum,“ ütles Riigikogu liige Hannes Rumm erakonna pressiteenistuse vahendusel.

„Praegu kehtiva korra kohaselt kaotab näiteks politseinik õiguse eripensionile siis, kui ta sooritab kuriteo ametis oleku ajal, kuid talle jääb õigus saada eripensionit juhul, kui kuritegu on sooritatud pärast ametist lahkumist,“ lisas ta. 

Salastatud teabe ebaseaduslikus kogumises ja selle välisriigile edastamises kahtlustatav Herman Simm saab endise politseiameti peadirektorina eripensioni.

Eripensioni suurus on 75% praeguse politseiameti peadirektori ametipalgast, 2008. aastal on politseiameti juhi põhipalk 32 000 krooni kuus.

„Kui kohus Simmi riigireetmises süüdi mõistab, siis praeguse seaduse järgi peab Eesti riik jätkuvalt maksma talle nii suurt eripensioni, et enamus eakaid inimesi võib sellisest summast vaid unistada,“ selgitas Rumm. „Miks peab Eesti riik eriti heldelt meeles pidama inimesi, kes on oma riigi suhtes eriti alatult käitunud?“

Lisaks politseiametnikele laieneb uus seadus ka teistele eripensioni saajatele nagu näiteks kaitseväelased, kohtunikud ja prokurörid.

„Eesti riik peab hoiatama neid inimesi, kel tekib kiusatus riigisaladuste müümisega rikastuda, et lisaks heale nimele ja riiklikele teenetemärkidele jäävad nad ilma ka eripenisonist,“ sõnas Hannes Rumm.

Eelnõu eripensionite süsteemi muutmiseks esitavad sotsiaaldemokraadid järgmisel nädalal, mil riigikogu koguneb taas istungitele.