Sotside aseesimees Peeter Kreitzberg lubas Pihli selgitused kõigepealt põhjalikult ära kuulata. „Ta on siin viidanud riigisaladusele ja on mitmed asjad, millest me praegu väga täpselt aru ei saa,” lausus Kreitzberg. Samal ajal ta kahtles, kas Pihli avalduses toodud viited ikka mahuvad riigireetmise määratluse alla. „Nende [avalduses olnud] sõnade järgi ei paista see ikka paigutuvat riigireetmiseks,” tõdes Kreitzberg.

Sotsiaaldemokraadist riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser rõhutas, et erakonna seisukoht kujundatakse juhatuses. „Aga tegemist oli äärmiselt kahetsusväärse sündmusega ja Jüri Pihli avaldus oli suur viga,” tõdes ta. Mikseri sõnul on küsimus selgelt poliitiline ja mitte kriminaalne, ent ta märkis: „Kuid poliitilise hinnangu andmiseks ministritele on adekvaatne umbusalduse protseduur riigikogus, mitte kuriteoteade.”

Vaikida pole võimalik

Teiselt poolt arvas näiteks Pihli siseministriks oleku aegne nõunik Jarno Laur, et küsimus on praegu liiga emotsionaalne. „Ausalt öeldes ma arvan, et hetkel on see küsimus natuke üle dramatiseeritud. Minu meelest pole pööratud tähelepanu sellele, et kogu viisaskandaali lekke uurimine on tähendanud seda, et üle kuulamas käiakse opositsioonierakonna juhti ja ajakirjanikke, avaldades neile survet,” märkis Laur.

Koos Kreitzbergiga erakonna aseesimeesteks olevad Indrek Saar ja Katrin Saks soovisid jätta arutamise ja hinnangute andmise juhatuse koosoleku hooleks. „Praegu on üleval väga palju emotsioone ja segavaid väiteid,” leidis ta. Ühtlasi rõhutas Saar, et juhtumi tõsine arutamine on vältimatu. „Arvestades praegu ühiskonnas valitsevaid meeleolusid poliitilise kultuuri küsimuses pole võimalik asja mitte arutada,” lausus Saar.

Ilves: Pihli avaldus on märk kultuuritusest

•• Eile sekkus parteipoliitikute vahelisse mudasõtta ka president Toomas Hendrik Ilves, kes tõstis poliitikute vastutustunde kõrval esile poliitilise kultuuri olulisust. „Alati tuleb meeles pidada, et poliitiku, nagu üldiselt iga ausa inimese sõna maksab,” märkis Ilves.

•• President avaldas muret Eesti poliitilise kultuuri käekäigu pärast. „Ka poliitikas peavad kõik endale aru andma, et süüdistada kedagi tegudes, mida toime ei ole pandud, on eksimus eetilise käitumiskultuuri vastu. Mis ka ei oleks taolise käitumise motiiviks, peame seisma selle eest, et saaksime pidada avalikku diskussiooni risustamata keskkonnas,” sõnas Ilves.

•• „Ausat väitlust ei saa asendada üksteise halvustamine. Sisepoliitilise avalduse vormistamine kuriteoteateks on mulle arusaamatu,” jätkas riigipea ja lisas, et tahab sellist käitumist laiemalt hukka mõista. „Ma taunin sellist käitumist ja poliitilise väitluse naeruvääristamist laiemalt. Leian, et praegune juhtum on ehe näide, kuidas müra häirib diskussiooni meie jaoks olulistel teemadel.”