Tartu ülikooli sotsioloogia õppejõud Anu Laas leiab, et Eesti ühiskond on homoseksuaalsetele inimestele seadusliku kooselu registreerimise õiguse andmiseks küps.

Justiitsministeerium on asunud looma uut seaduseelnõu, mis võib anda homoseksuaalsetele inimestele õiguse seaduslikult registreerida oma kooselu.

„Paljud inimesed ei ole kindlasti sellise seadusemuudatusega nõus,“ nentis Laas Päevaleht Online’ile.

„Arvan, et on ülim aeg aktsepteerida ja inimeste vaba tahte otsuseid,“ lisas ta.

Laas arvas, et kui samasooliste kooselude seaduslik registreerimine ellu viiakse, siis muutuvad paljud inimsesed pikapeale sallivamaks. "See on üks osa sallivuse kasvatamisest ülaltpoolt," lisas ta.

„Eks pikapeale jõua ka tõrjakas inimloomus muutustele järele. Usun, et kuuma debati vaibudes ei pöörata inimeste seksuaalorientatsioonile enam nii suurt tähelepanu, tulevad uued teemad, näiteks võõrtööjõud kõrge sündivusega riikidest ning sotsiaalne toimetulek,“ rääkis Laas.

Laasi hinnangul võiks samasoolistel oma kooselu registreerimine, siis muudetakse ilmselt ka lapsendamisega seotud seadusandlust.

„Lauri Vahtre aastatetagune arvamus, et homoseksuaalses peres kasvav laps ei õpi „õigeid“ soorolle, on naeruväärne ja näitab väga piiratud arusaama nii perekonna kui soorolli teemadel,“ lisas ta.