Soomlaste kogemus seksuaalkasvatuse vähendamisest koolides viie aasta jooksul kujunes hirmuäratavaks. 1990. aastate keskpaigast kuni 2000. aastani toimus hüppeline abortide tõus ja suguhaiguste leviku kiirenemine Soome koolinoorte seas, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Soome seksuaaltervise kliiniku peapsühhiaater Dan Apter ütles, et alates aastatest 2003-2004 on seksuaalkasvatust koolides taas rohkem ning alates 2006. aastast on aine kohustuslik kõikides kooliastmetes, kirjutab ETV24.

"Trend on nüüd vastupidine - abortide arv on vähenenud, kaitsevahendite kasutamine tõusnud ja esimene vahekord toimub hilisemas vanuses," märkis Apter.

Eesti on praegu samas situatsioonis, kus Soome 1990. aastatel ja see teeb aidsiennetajaid ning seksuaaltervise spetsialiste murelikuks.

AIDS-i tugikeskuse konsultant Nelli Kalikova ütles, et kui muud projektid võttis Eesti riik pärast Global Fundi finantseerimise lõppu üle, siis ennetustöö koolides jäi alates sellest õppeaastast ripakile.

Kalikova lisas, et kui seksuaalkasvatus lõppeb 7. klassis, on narkomaaniast ja HIV-st kõige ohustatum inimrühm on ilma koolituseta.

"Kui te vaatate statistikat, siis aastal 2006 nakatus 80 last vanuses 15-19 ja ma võin täpselt öelda, et see kaotatud aasta võrdub veel 80 lapsega, seletas Kalikova. "See on haridusministeeriumi südametunnistuse peal," leidis ta.

Haridusministeeriumist kinnitati "Aktuaalsele kaamerale", et inimõpetuse õppeaines jätkub seksuaalkasvatust veel gümnaasiumissegi.

Uue riikliku õppekava tegemine on aga algusjärgus ning seda, milline seksuaalharidus täpselt välja nägema hakkab, ei tea täpselt veel keegi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikme ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul on kahju, et Eesti just saavutatud järjest paranevad tulemused abortide ja alaealiste sünnitajate vähenemise vallas ähvardavad taas halvenenda.

"Need on kahjud ühiskonnale, mida hiljem on raske korvata. Me ju teame näiteks, et HIV-i ja AIDS-i ravi on 80 000 krooni aastas. Me peame mõtlema rohkem selle peale, et noored saaksid õigel ajal seksuaalhariduse ja haridusministeerium peab sellega tegelema," sõnas ta.

Eesti seksuaaltervise liidu andmetel suhtuvad seksuaalkasvatuse õpetamisse eriti tõrjuvalt maal asuvad ja vene õppekeelega koolid, kus tunde anda soovivatelt spetsialistidelt nõutakse, et nood oleks vanemad kui 50 ja mitte mingil juhul kondoome kaasa ei võtaks.