Samal ajal kui Venemaal peetakse propagandasõda Eesti kava vastu teisaldada pronkssõduri monument, hävitasid kohalikud võimud eelmise aasta septembris kahe päevaga Stavropolis Teise maailmasõja kangelastele pühendatud hiigelausamba, kuulamata avalikkuse ja sõjaveteranide arvamust selle kohta.

30-meetrise ja kindral Dovatori järgi nimetatud Teise maailmasõja kangelastele pühendatud monumendi lammutamisest kirjutas möödunud nädalal idanaabri ajaleht Trud, kes jõudis juhtumile jälile tänu riigiduuma saadiku Pavel Voronini arupärimisele parlamendis.

Ametnikud: sammas roostetas

“Objektil töötasid monteerijad, kraanajuhid, rajoonidevahelise maa-ameti töötajad, kolm miilitsapatrulli, trolliliini teenindusbrigaad, autokraanad, ekskavaatorid, buldooserid ja Kamazid,” kirjeldas Stavropoli meedia teisaldamisoperatsiooni.

Kui 2004. aastal tekkis ärimeestel Moskva lähedal idee paigutada ümber kunagi Moskva kaitseks püstitatud betoonist tankitõkked, tekkis sellest suur poleemika – tõkete juurde pandi omaalgatuslik valve, sõjaveteranid kirjutasid kirju ning meedia hindas kahtlaseks monumendi teisaldamise pelgalt liiklussõlme ehitamise pärast.

Kaks aastat hiljem Stavropolis selliseid küsimusi ei tekkinud ja dovatorlastele pühendatud ausammas lammutati kahe päeva jooksul ilma aruteludeta. Linnavalitsuse ametlik põhjendus oli, et 30 meetri kõrgune ja 30 aastat vastu pidanud metallist monument oli roostes ja kehvas seisus. Praegu on monumendi asemel keset ristmikku sambad trollibussiliinide jaoks.

Linnavõimud ütlesid küll, et kavatsevad taastada sõjakangelase monumendi lähedases pargis, küll vaid 2,5-meetrise koopiana. Juhtumisse on sekkunud ka prokuratuur, kes tegi linnapeale ettekirjutuse taastada monument esialgsel kujul.

Venemaa sõjaveteranide komitee esindaja Nikolai Pljaskin ütles ajalehele Trud, et kohalikud võimud hoiduvad vastuseid andmast. “Kasakad korraldasid küll monumendi päästmiseks miitingu ja nõudsid selle hävitamise peatamist. Nad pöördusid ka veteranide organisatsioonidesse, ent ilmnes, et veteranide häält ei võta keegi kuulda,” ütles ta. “Minu kui mitmes sõjas osalenu nördimusel ei ole piiri. Tuleb välja, et me oleme hullemad kui fa‰istid Eestis. Meie jõudsime nendest ette Stavropolis, Venemaa lõunaosas!”

Ka monumendi autor, skulptor Nikolai San‰arov avaldas oma nördimust. “Monumenti demonteerides lõigati see tervikuna läbi. Seda sandistati, peksti, purustati! Keegi ei kavatse seda taastada! Kui soovite ümber paigutada, siis demonteerige, aga ärge hävitage!” oli autor nördinud ja vihane. Ei autorit ega püstitajat linn monumendi seisukorda hindavasse komisjoni ei kutsunud. “Kõik tehti salaja. Linnavõimud räägivad, et monument olevat olnud roostes ja varisemisohtlik,” selgitas San‰arov. “Samas raiusid nad seda maha kaks päeva, aga ikka ei saanud kuidagi maha raiutud – nii tugevalt oli see tehtud.”

Skulptor lisas, et eemaldami-sega on linnavõimud sülitanud näkku nii dovatorlastele kui ka föderaalsetele monumentide kaitse seadustele.

Vene leht fabritseeris intervjuu

•• Vene ajaleht Komsomolskaja Pravda pani möödunud nädalal ajaloolasele Peeter Kaasikule laused suhu, kuigi mees ise pole lehe ajakirjanikuga rääkinudki.

•• “Eestisse tulnud Vene ajakirjanik tahtis minuga intervjuud teha, kuid ma keeldusin sellest,” ütles Kaasik Päevalehele. Inter-vjuu asemel soovitas Inimsusevastaste Kuritegude Uurimise SA teadur Kaasik ajakirjanikul lugeda tema koostatud õiendit, mis internetis ka vene keeles saadaval on. Kaasik koostas möödunud aastal ajaloolise õiendi Tõnismäe mälestusmärgi ja ühishaua kohta.

•• “Hiljem, kui ma lehte lugesin, tuli välja, et ma olevat temaga kokku saanud ja talle otse öelnud, et Tõnismäele on maetud 14 inimest. Samuti olevat ma temale isiklikult üle andnud fotod,” ütles Kaasik. “See on hämmastav, mismoodi Vene ajakirjanik lihtsalt kasutas minu nime ära, et Andrus Ansipi väiteid ümber lükata.”

•• Kaasiku koostatud õiendis on küll kirjas, et on teada 14 inimese nimed, kes võivad olla Tõnismäele maetud. “Kuid kindlasti ei ole ma öelnud ega taha öelda, et sinna on raudselt 14 inimest maetud,” lausus Kaasik.

1 küsimus

Kuidas te suhtute Stavropoli samba hävitamisse?

vastab

Sergei Ivanov

riigikogu liige, Reformierakond

Ma ei saa kindlalt rääkida sellest, mida ma ei tea. Kui Stavropolis tõesti hävitati monument veteranide ja kohaliku elanikkonna nõusolekuta, siis see on vale ja inetu. Kui monument oli tegelikult ohtlik, siis tulnuks otsustada (monumendi eemaldamine – toim) kooskõlas veteranide ja rahvaga. Seal on ühesugune suhtumine ajaloosse, ühiskond pole jagatud nagu Eestis. Arvan, et seda tehti valesti ja vastutustundetult.

Ma suhtlen Vene riigiduuma saadikutega väga tihti ja muidugi puudutan nendega ka seda teemat. Aga ma ei hakka ette võtma mingeid aktsioone ega läbi viima oma juurdlust.