Siis kahtlustas politsei, et tuntud muusik kuritarvitab Tallinnas oma Õismäe korteris seksuaalselt väikesi poisse. Kahtluseks andis alust kodust ära jooksnud ja seejärel kaks kuud Steinfeldti juures elanud 12aastane Kert, kes magas muusikuga ühes voodis ning oli psühholoogi kinnitusel selle aja jooksul üle elanud väga tõsise hingelise trauma. Kuu aega hiljem teatasid ajalehed, et politsei loobus Steinfeldti vastu kriminaalasja algatamisest, sest poisi kasuvanemad ei soovinud seda.

Möödusid veel mõned kuud ja Steinfeldt võttis enda juurde elama 11aastase Rakverest pärit poisi, kes oli kodust ära jooksnud ning elas Tallinna tänavatel. Aasta pärast kutsus poisike laulja juurde ka oma aasta vanema venna, kes sinnamaani oli elanud Rakveres isa juures.

Tollal Rakvere linnavalitsuses lastekaitsespetsialistina töötanud Mairi Etverk räägib, et alguses tahtis isa pojad Tallinnast tagasi tuua. “Poisid viidi vägisi Rakverre, aga nad olid samal päeval Tallinnas tagasi,” meenutab Etverk. “Siis isa leppis sellega.” Ta räägib, et Steinfeldti taust tegi talle muret, aga ta on lastega vestelnud ning need kinnitavad, et neil on mehe juures väga hea. Poisid kinnitavad, et magavad lauljast eraldi, lahtikäival diivanil.

Poisse on viidud ka psühholoogi ning psühhoterapeudi juurde, kuid midagi kahtlast pole leitud. Vendadel läheb pärast Steinfeldti juurde kolimist koolis hästi, nad käivad trennis, on aktiivsed ning kaaslaste seas populaarsed. “Kui neil halb oleks, siis poleks see nii,” nendib Etverk.

Lääne-Viru maavalitsuse lastekaitse peaspetsialist Helbe Jaanimägi ütleb, et kuigi poisid ei kaeba millegi üle, on olukord, kus korduvalt pedofiiliasüüdistustega võidelnud mees kasvatab võõraid lapsi, ebanormaalne. Jaanimägi sõnul elavad poisid nüüd Tallinnas isa kirjalikul nõusolekul. “Eelmisel aastal tegi Rakvere linn Steinfeldtiga ka hoolduslepingu ning viimane sai sealt lastetoetust,” teab Jaanimägi.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Merle Leopard nimetab poiste pärisvanemaid piiripealseteks: kasvatamisõigust ei saa neilt küll ära võtta, aga oma järeltulijate käekäigu vastu ei tunne nad eriti huvi.

Leopard ütleb, et sellistest peredest lapsed on kõige ohustatumad, sest nende eest vastutavad vanemad, kes on nõus neid kergekäeliselt võõraste juurde laskma. “Ma olen aru saanud, et ka teised Steinfeldti juures käinud lapsed on sellistest perekondadest.”

Joel Steinfeldti koduleheküljel antakse teada: “Nüüd on Joel Fr. Steinfeldt valmis oma hea nime ja väärikuse taastamiseks pöörduma kohtusse, et panna ükskord punkt aastaid ajakirjanduse poolt tema vastu peetud nõiajahile, mis on keskendunud absurdsetele süüdistustele pedofiilias.”

Kõigile neile inimestele, kes pole tema kohta levitatud laimu ja alusetuid süüdistusi uskuma jäänud, ütleb laulja oma siirad tänud ustavuse ja armastuse eest ning loodab, et nende armastus tema laulude ja isiku vastu ei jahtu ühe haige noormehe fantaasiate tõe pähe avalikustamise pärast. See on Steinfeldti vastus Kroonikas ilmunud intervjuule, milles 22aastane Arnold Oksmaa teatab, et tal oli lauljaga alaealisena kirglik sekssuhe.