Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko sõnul võib sügisel seagripi levik laieneda.

„Kuna haigestumine grippi suureneb igal sügis-talvisel hooajal, siis oodatakse ka uude grippi haigestumise tõusu,” ütles ta. „Haigestumine hakkab sõltuma viiruse omadustest, näiteks nakatumise võimest, viiruse ringlusest inimeste hulgas, haiguse kliinilise kulu raskusastmest ja muust.”

Suvine turistide hooaeg ei ole Dontšenko andmetel seagripi juhtumeid Eestisse juurde toonud, nakatunuid on hetkel Eestis 13.

„Soovitused suveks on samad, mis varemgi – olla ettevaatlik reisil nendesse riikidesse, kus esineb ulatuslik gripilevik ning tagasi tulles jälgida oma tervist seitsme päeva jooksul. Tervist tuleb jälgida ka sama aja jooksul juhul, kui esines kokkupuude inimesega, kellel on laboratoorselt kinnitatud haigusjuht,” selgitas Dontšenko.

1. juuli hommikul Tallinna sadamat külastanud kruiisilaeva Emerald Princess meeskonnaliikmete ja reisijate seas avastati 14 seagripijuhtu. Kõik nad viibisid Eestis oleku ajal oma kajutites karantiinis ja said vajalikku ravi.