Eile kell 21 jäid elektrita Haapsalu, kogu Hiiumaa ja Saaremaa, mitu Pärnumaa asulat ning üle Eesti oli elektrita kümneid tuhandeid inimesi.

"Õnneks ei ole meil intensiivravipalatis kedagi elektrist toituva aparaadi all," rõõmustas Kuressaare kiirabi valvearst.

Eluohtlikus seisukorras polnud kedagi ka Läänemaa haiglas. "Peaarst, osakonnajuhatajad – kõik on väljas, haigla oma elektrigeneraatorit ei saa millegipärast tööle – äkki oskate öelda, millisele nupule peame vajutama?" oli kiirabivelsker segaduses. "Kogu haigla on kottpime!"

Täna hommikul ei pruugi lugejateni jõuda ei Meie Maa Saaremaal, Lääne Elu Läänemaal ega Hiiu Leht Hiiumaal.

Kõik Lihula alajaamast elektrit saavad kõrgepingeliinid on rivist väljas. Seepärast on saared ja Läänemaa elektrita, ütles Kaie Saar. "Töömehed otsivad kas või öö läbi kohta, kuhu kõrgepingeliinidele on puud langenud." Torm katkestas

ETV saated

Elektrivõnke tõttu jäi eile lõpuni näitamata ETV saade "Osoon", kella 22 ajal katkes film "Sherlock Holmes".

"Kell 20.25 käis elektrivõnge, mille peale meie ülitundlik Jaapani aparaat lülitus automaatselt välja ja sellisel juhul sama koha pealt jätkata ei saa, kus pooleli jäi," selgitas ETV peadirektor Toomas Lepp. Ta tõdes, et elektrivõngete eest kaitsvad UPS-id ei aidanud.

Sügisraju ajas Läänemerel ümber kaks palgikoormaga pargast. Saaremaa tipus teatas Eesti merevalvekeskusele tekilaadungi kaotamisest Hollandi laev.

"Kapten teavitas meid, sest nende 250 kuupmeetrit palke ohustavad meresõitu," ütles mereosakonna vanemohvitser Mati Sepp.

"Küttepuid tuleb, kasud sees," ütles Vilsandi merejaama vaatleja Heino Vanin. "Kui omanik ise palke otsima ei tule, on vallal, kelle randa meri puud toob, õigus need endale võtta," selgitas vilsandlane mereseadust. "Aga kes ees, see mees."

Katamaraanid ja praamid kai ääres

250 kuupmeetrit palke kaotanud hollandlastele lisaks uhtus torm 500-kuupmeetrise tekilaadungi Riiast tulnud pargaselt, mida vedas Eesti puksiir Tugev.

Pargas jõudis laadungiga Virtsu lähedale Suurde väina välja. Praamlaeva Regula kapten Jaak Kärn lausus, et praamiliiklust palgid ei häiri, sest puidulasu jääb laevateest tunduvalt Pärnu poole.

Tallinna sadamast eile katamaraanid ja tiiburid välja ei sõitnud, kuid Helsingisse ja Stockholmi suured alused väljusid. Eile hommikupoolikul katkes praamiühendus Hiiumaa ja mandri vahel ja Saaremaale väljus Virtsust viimane praam kell 18.

"Regulal oli suuri raskusi sadamast välja saada," ütles Virtsu sadama kassapidaja Viigi Piilmann.

"Tuul on 30 meetrit sekundis – päris hirmus juba. Sadamas seisev parvlaev Viire kinnitati isegi lisatrossidega kai külge," lisas Piilmann, oskamata ennustada, kas enne hommikut laevad uuesti sõitma hakkavad.

Eile õhtul ei näidanud rannikul ja saartel juba kolm päeva möllanud torm mingeid vaibumise märke. "Praegu läheb tõusvas joones," ütles Vanin. "Kella 17 ajal oli 25 meetrit sekundis ja laine oli 3,5 meetrit kõrge – siin kõrgemale laine ei tõusegi," lisas vaatleja. "Kui tuul üle 30 meetri sekundis läheb, hakkab saare peal lõhkuma, enne mitte," teadis Vanin varasemate kogemuste põhjal rääkida.

"Panin just teise küünla põlema, sest elekter läks ära ja tuuletugevust mõõdan edasi juba tunde järgi," rääkis kell seitse Hiiumaa Ristna merejaama tehnik-meteoroloog Ene Oga. Puhanguti puhus tuul sel kellaajal juba 28 meetrit sekundis ning kolme-neljameetrine laine viskus üle sadamakai.

Ülitugev tuul andis Lääne-Viru häirekeskuse viiele komandole ligi ööpäevaks tööd. Püsti tuli lükata Rakveres Kungla tänaval ümber kukkunud jõulukuusk ja puhastada teid maha langenud puudest.