Kahe poja - Mati ja Aare -  isa 93-aastane Kolga suri hingamisprobleemide tõttu pisut aega pärast haiglasse viimist. Matusetalitus toimub 5. novembril kell 11.00 St Peteri Eesti Luterlikus kirikus Torontos.

Kolga sündis 1914. aastal. Nõukogude liidu esimese okupatsiooni ajal 1941. aastal sattus ta koos 30 000 kaasmaalasega Põhja-Venemaale Kotlase linna juures asuvasse GULAGi koonduslaagrisse. Mees jäi seal ellu, kuid pidi tunnistama ligi kolmandiku kaasmaalaste surma. 1942. aastal õnnestus tal laagrist põgeneda ning Eestisse naasta. Hiljem emigreerus ta koos perega Kanadasse.

Kolga palus, et pärast tema surma avaldataks tema pühendus:

"Ja sellal kui minu vältimatust saatusest saab kindel surelikkus, keerlevad minu mõtted selle julma ja ebainimliku lõpu ümber, mis tabas minu kaasmaalasi 60 aastat tagasi. Ma olen iga päev Jumalat tänanud selle õnnistatud aja eest, mida ma tema abil saanud olen.

Lebades siin puhtas voodis ning ümbritsetuna oma perest, leinan ma tragöödiat, mis sai osaks minu kaasmaalastele ning 20 miljonile Stalini režiimi ohvrile, kes surid üksinda kohutavates tingimustes ning ilma pühalikkuseta, mida väärib siiski iga inimene.

Ma olen pettunud praeguse Venemaa juhtkonna soovimatuses aktsepteerida seda ajaloo tragöödiat ning taolise mõrvalikkuse ülistamises teatud gruppide poolt Venemaal."

Kolga läbielamistest on vändatud ka dokumentaalfilm”Gulag 113”, mis jutustab Kolga teekonnast läbi Nõukogude Liidu Gulagi süsteemi ning sellest, kuidas see mitmel korral tema elu ohtu seadis. Film on linastunud mitmel pool Euroopas ja Põhja-Ameerikas ning võitnud ka rahvusvahelisi auhindu.