Anonüümseks jääda sooviv abipolitseinik märkas kalmistul vanemat meest käsisaega mändi saagimas ja pidas ta kinni. “Taat oli väga rahulik ja tuli politseiga kergesti kaasa,” kirjeldas Härson.

Varasematel öödel on kalmistu töötajad vandaali tabamiseks ise valvet pidanud, aga siiani polnud see tulemusi andnud. Seetõttu avas Liiva kalmistu vihjetelefonid ja lubas saagija tabamiseni viiva info eest 10 000 krooni preemiat. Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevas ütles, et paar vihjet telefonidele ka tuli. “Kuid ma ei usu, et neid vandaali tabamiseks kasutati ja et need sellele eriti abiks olid,” leidis ta. Politsei telefonile tuli Härsoni kinnitusel üks vihje, mis tabamisele otseselt kaasa ei aidanud.

Ülekuulamine katkestati

Helin Taal Põhja politseiprefektuurist märkis, et on raske öelda, kas teolt tabatud 74-aastane vene keelt kõnelev mees tunnistas end teos süüdi ja millised olid tema motiivid, sest ülekuulamist praktiliselt ei toimunudki. Põh-juseks oli mehe vaimne tervis. Esialgu seostatakse teda ainult viimase juhtumiga. Veel ei saa kindlalt öelda, et just tema on kõikide puusaagimiste taga.

Härsoni andmetel viibis mees eile õhtul psühhoneuroloogia haigla arstide järelevalve all.

Linna heakorraeeskirja rikkumisena käsitletava tegevuse eest võib saagijat karistada kuni kuue tuhande kroonise rahatrahviga.

Taevase sõnul koristatakse puud ära, kuid alles jäävad kalmude vahel asuvad kännud. “Peame keskkonnaametiga arutama, kas uute puude istutamine on võimalik ja otstarbekas.”

Puud lähevad ahju

•• Liiva kalmistul on vandaal puid saaginud umbes kaks kuud. Selle aja jooksul on ta rikkunud umbes 50 puud. Mõned puud jäeti lõpuni läbi saagimata. Nii muutusid need ohtlikuks kalmistul liikuvatele inimestele.

•• “Saagija tekitatud kahju saab arvutada ümber asendusistikutesse. Neid peaks hävitatud rohemassi korvamiseks olema sadu. Kindlasti saab kalmistule uusi puid istutada, aga küsimus on rohkem selles, kas need noored puud teiste varjus ka kasvama hakkavad. Esialgu tuleb veel ka vaadata, kuhu mahavõetud puude kännud ette jäävad. Saetud puud on Tallinna linna omad. Tavaliselt pakume linnaosadele võimaluse anda puud vanainimestele ahjukütmiseks. Antud juhul kasutatakse neid ilmselt kalmistu enda hoonete kütmiseks,” ütles linna keskkonna-ameti juhataja Tõnu Tuppits.