„Süüdistus on mulle arusaadav, süüdi ei tunnista,” lausus Parbus iga sõna eraldi rõhutades prokuröri ligi 40 minutit kestnud süüdistuskokkuvõtte lõpetuseks. Ligikaudu sama vastasid ka kõik teised 14 süüdistatut.

Võib juba eos öelda, et tegu on märgilise protsessiga nii kapo, Keskerakonna kui ka Tallinna linnavalitsuse jaoks. On ju teiste linnavalitsusse puutuvate väidetavate korruptsioonijuhtumite puhul suuremal või väiksemal määral tegemist ühe ametniku ahnusest alguse saanud juhtumitega, ent Parbuse puhul on partei häälekandja kaudu keerdus veel ka Keskerakonna ning linnavalitsuse võimu- ja rahasuhted.

Milles siis Ivo Parbust täpsemalt süüdistatakse? Esmalt peab vaatama Parbusele süüdistuse toonud perioodi tööülesandeid, kuhu kuulus kuni 4. detsembrini 2008 ehk kuupäevani, mil ta oma kabinetis vahistati, muu hulgas ka järelevalve mitmesuguste detailplaneeringute menetlemise üle. Ent detailplaneeringute menetlemise kiirus või õigemini aeglus pole ilmselt ühelegi suuremale ega väiksemale ehitusega seotud inimesele võõras. Seega oli Parbusel vähemalt teoreetiliselt võimalik järelevalve käigus planeeringute menetlust tõhustada ning seejuures võttis Parbus süüdistuse kohaselt nii endale kui ka Jüri Vilmsi sihtasutusele mitmelt ehitusplaane pidanud ettevõttelt pistist.

Iseendale Parbus süüdistuse kohaselt just väga palju meelehead ei võtnud – nii näiteks olevat ta saanud Merko Ehitust esindava Tõnu Kortsu käest pistiseks 410 krooni (26,2 eurot) maksnud raamatu „Eesti talurahvakultuur” koos sularahaga, Tallinna Farmaatsiatehase AS-i juhilt 25 000 krooni (1597 eurot) eest Horizon Traveli kinkekaarte ning TLS Investilt samuti sama summa eest kinkekaarte. Seejuures kasutas Parbus prokurör Välingu sõnul farmaatsiatehasest saadud reisikaardid ära, et minna koos naise ja tütrega märtsis 2008 nädalasele puhkusereisile Tenerifele. Farmaatsiatehast huvitas nimelt väga, et tema krundile annaks linn loa ehitada kõrghooneid. Esialgu linnaplaneerimisamet kohta sobivaks ei pidanud, ent lõpuks luba ikkagi saadi.

Raha Keskerakonnale

Prokuratuuri süüdistuse järgi olevat suurem osa pistisesummast läinud hoopis Jüri Vilmsi sihtasutusele, mis veel kahe aasta eest kirjastas pealinna valitseva Keskerakonna huve kaitsvaid ajalehti Kesknädal ja Vesti Dnja. „Lisaks süüdistatakse Ivo Parbust, et 18. septembril 2008 Tallinna linnavalitsuses oma kabinetis toimunud kohtumisel Jüri Vilmsi sihtasutuse juhi Elmar Sepa kihutatuna ja kaasabil nõustunud raha küsima kolmanda isiku ehk Jüri Vilmsi sihtkapitali kasuks /- - -/ Kaupmehe Arendus OÜ juhilt Peeter Palusaarelt,” sõnas Väling ja lisas, et seejärel esitas Elmar Sepp Palusaarele paberilehe sihtasutuse pangakonto numbriga ning sinna laekus 300 000-kroonine (19 131 eurot) annetus. Seejuures kanti osa sellest summast üle pangakontole, mille oli Palusaarele edastanud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Sellest veel rohkem olevat süüdistuse kohaselt Jüri Vilmsi sihtkapitali arvele kandnud raha Alo Rõõmussaar ja Ott Vanaselja, et saada hoogu sisse Ilmarise kvartali kõrval asuvale Jahu tänava neljale krundile. Nimelt oli selle planeeringu kehtestamine venima jäänud juba 2003. aastast ja 2007. aastal hakkas linnaplaneerimisamet planeeringut uuesti kärpima.

Elmar Sepp, nagu ka kõik teised kohtualused, end süüdi ei tunnistanud. Lisaks märkis Sepp süüdistust kommenteerides, et süüdistus on talle keeleliselt arusaadav, kuid mitte sisult.

Veel praegugi linna palgal olev Ivo Parbus jätkab kohtuprotsessi ajal tööd linnaametis ja tema kaudu käib kogu Kesklinna linnaosavalitsuse meediasuhtlus. „Protsess ei võta kogu päeva ja samuti ei toimu see pidevalt,” lausus vahistamise järel pool aastat juba trellide taga viibinud Parbus. „See jätab võimaluse tööd jätkata.”

Tallinna linnavalitsuse pistisejuhtumid

Vladimir Panov – õigeksmõistmine aegumise tõttu

•• Tallinna linnavalitsust tabas esimene pistiseskandaal 2003. aasta märtsis, kui keskkriminaalpolitsei pidas kinni toonase abilinnapea Vladimir Panovi, kes kahtlustuse kohaselt võttis varem talle endale kuulunud vee-firma soosimise eest pistist.

•• Keeruline lugu on kokkuvõttes selline: Vladimir Panov müüs 2001. aastal oma veetorustike firma OÜ Kakumäe Võrgud maha ärimees Andres Davõdovile.

•• Panov küsis firma eest 600 000 krooni (38 343 eurot). Davõdov maksis poole summast kohe ja pidi ülejäänu üle andma siis, kui on saanud endale kõik õigused veetorustiku ehituseks Kakumäel. Õiguste saamine lük-kus aga eri põhjustel edasi, kuid sellegipoolest maksis Davõdov Panovile välja poole sellest 300 000 kroonist (19 173 eurost), mis pidanuks kuni täieliku ehitusõiguse saamiseni deposiiti jääma. Ülejäänu lubati ära maksta, kui Panov suudab hankida Kaku-mäe Võrkude halduses olevate veetorustike kohta kasutusloa.

•• Politsei tõlgendas 150 000-kroonist (9586-eurost) väljamakset kui altkäemaksu, mille eesmärk oli panna tollal abilinnapeana töötanud ja veemajandust juhtinud Panov võtma vastu OÜ-le Kakumäe Võrgud soodsaid õigusakte. Nii juhtuski: Panov kinnitas määruse, millega kaotati veeühendusega liitumise hüvitamise senine ülemmäär – veefirma sai õiguse linnalt rohkem raha saada. Määruse vastuvõtmisele järgnes kolm nädalat hiljem OÜ Kakumäe Võrgud vastuteene: firma maksis Panovile välja ülejäänud osa deposiidis olnud rahast. Pärast seda pidaski politsei Vladimir Panovi kinni.

•• Vladimir Panov sai süüdistuse pistise võtmises ja Kakumäe Võrkude juhatuse liikmed Andres Davõdov ja Priit Tikerpe pistise andmises.  Kaasus jõudis kohtusse alles 2008. aastal ja Pärnu maakohus mõistis kõik süüdistatavad õigeks. Nimelt loobus riigiprokuratuur süüdistusest, kuna riigikohtu praktikaga oli muutunud tõendite hindamine. Lisaks osutas riigiprokurör Helga Aadamsoo sellele, et kohtulahend peaks saabuma „mõistliku aja jooksul”, mis oli Panovi juhtumi puhul ilmselt ületatud.

Allar Oviir – kaasus on jõudnud kohtusse

•• Kaitsepolitsei pidas Põhja-Tallinna valitsuse linnamajandus-osakonna juhataja Allar Oviiri kinni 2008. aasta novembri lõpus kahtlustatuna selles, et ta võttis korduvalt pistist kokku 380 000 krooni (ligi 24 000 euro) väärtuses. Selle raha kasseeris Oviir sisse kahelt firmalt – osaühin-gutelt RT Puit ja OÜ GeboXgrupp. Saadud hüvede eest kindlustas ta, et just need kaks firmat saaksid Põhja-Tallinnale erinevaid töid teha ja selle eest linnalt kopsakaid summasid teenida.

•• Lisaks võttis Oviir süüdistuse kohaselt 30 000 krooni (1900 eurot) altkäemaksu Tallinnas Ma-leva 18 asuva munitsipaalmaja haldusfirma OÜ Wawa tegevjuhilt Andreselt. Selle summa eest korraldas Allar Oviir asjaajamise nii, et andis kortereid üürile neile, kel tegelikult polnud õigust munitsipaalkorteri saamiseks.

•• Prokuratuur saatis Oviiri kaasuse kohtusse 2009. aasta novembris ja esimese eelistungini jõuti 2010. aasta septembri alguses. Harju maakohtu pressi-nõuniku Kristina Otsa sõnul jät-kuvad istungid sel aastal.

Jaanus Mutli – õigeksmõistmine aegumise tõttu

•• Endise Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli kinkekaardijuhtum jõudis avalikkuse ette 2009. aasta juulis, kui politsei koostas Mutlile väärteoprotokolli selle eest, et ta võttis AS-i Lasnamäe Tööstuspark nõukogu liikmena Tallinna Farmaatsiatehaselt vastu reisibüroo kinkekaardi väärtusega 15 000 krooni (958 eurot). Sel-lega rikkus Mutli korruptsioonivastase seadusega sätestatud keeldu võtta vastu kingitusi, mis võivad otse või kaudselt mõjutada tema töö- või teenistuskohustuste erapooletut täitmist.

•• Politsei määras kinkekaardi vastuvõtmise eest 9000 krooni (575 eurot) trahvi, kuid Mutli kaebas väärteootsuse edasi väites, et esiteks pole ta kõnealust väär-tegu teinud ja teiseks oleks see igal juhul aegunud. Maakohus tühistaski väärteo, kuid avastas selle käigus, et Mutli teol on hoopis kuriteo tunnused. Seepeale pöördus Mutli riigikohtusse, kust palus maakohtu otsuse tühistamist väärteo aegumise tõttu. Nii ka läks: riigikohus otsustas, et farmaatsiatehase kinkekaardi vastu võtnud Jaanus Mutli väärtegu oli selleks ajaks juba aegunud, kui sellelt leiti kuriteo tunnused.

Mati Songisepp ja Vello Lõugas – kaasus endiselt eeluurimises

•• Kaitsepolitsei esitas Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhatajale Vello Lõugasele möödunud aasta 2. septembril kahtlustuse, mille koha-selt on Lõugas liiklusprojektide kooskõlastamise eest korduvalt pistist võtnud. Pistist sai ta kaht-lustuse kohaselt nii sularahas kui ka maksti kinni temale soetatud auto. Samas kaasuses sai pistisekahtlustuse paar nädalat hiljem ka teine Tallinna transpordiameti ametnik – liiklusteenistuse direktor Mati Songi-sepp, kes on kahtlustuse järgi saanud pistist üle 200 000 krooni (12 782 eurot).

•• Peale Lõugase ja Songisepa esitati kriminaalasja raames kahtlustus veel viiele füüsilisele ja viiele juriidilisele isikule: näiteks pistise andmise kahtlustus on esitatud teedeehituse, asfalteeri-mistööde ja äärekivide paigalda-misega tegeleva OÜ Tanner juhile Peeter Salmule, AS-i Signaal juhile Ats Tammele ja OÜ Liiklusbüroo juhile Janno Sammulile.

•• Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul on kriminaalasi endiselt eeluurimises ja praegu ei ole võimalik veel prognoosida, kaua selle kohtusse jõudmisega läheb. Tuulik märkis, et kuna kriminaalasjas on palju osalisi, siis võib eeluurimine kaua aega võtta, sest kõigil osalistel on õigus tutvuda materjalidega ja teha oma ettepanekuid.

Kaimo Järvik

•• Tallinna värskeim pistisejuhtum jõudis avalikkuse ette möödunud nädalavahetusel, kui kaitsepolitsei pidas kinni Tallinna munitsipaalpolitsei juhi Kaimo Järviku ja kohtutäitur Priit Lantini, keda kahtlustatakse pistise võtmises ja andmises.

•• Kahtlustuse kohaselt võttis Järvik 2010. aasta jaanuarist kuni viimase ajani Tallinna kohtutäiturilt Priit Lantinilt pistist selle eest, et Järvik eelistaks just teda tegelema Tallinna munitsipaalpolitsei ameti poolt määratud ja tasumata jäänud trahvide sissenõudmisega. Pistiseks saadud summa on 9500 eurot ehk ligi 150 000 krooni.

•• Lantin ja Järvik vabastati pühapäeva õhtul allkirja vastu vahi alt. Kaimo Järvik esitas esmaspäeval avalduse mupo juhi kohalt lahkumiseks. ERR-i andmetel on mõlemad mehed süüd tunnistanud. 

Kes on kohtu all?

•• Kuigi süüdistatavaid on kokku 14 ja keegi peale Parbuse pole seotud kõigi episoodidega, ei võimaldanud kohtunik Merle Parts jaotada tõendite ülevaatamist vastavalt episoodi-dele. Piltlikult öeldes tähendab see seda, et ainuüksi jaanuaris peavad 12 korral käima kõik süüdistatavad ja nende kaitsjad kohtus ka juhul, kui seal nende kohta midagi sel päeval ei räägita.

Peale Parbuse ja Sepa on saanud süüdistuse ka:

•• Tallinna Farmaatsiatehase AS

•• Raivo Unt (farmaatsiatehase juht)

•• Kaupmehe Arenduse OÜ

•• Peeter Palusaar (Kaupmehe  Arenduse OÜ juht)

•• Toivo Susi (TLS Invest OÜ juht)

•• TLS Invest OÜ

•• endine Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide

•• OÜ Woody, OÜ Metsailu, OÜ Constancia, Merko Ehitus ja nende esindaja Tõnu Korts

•• Jüri Vilmsi sihtkapital

•• ärimehed Alo Rõõmussaar ja Ott Vanaselja