Kui igasuguse erakonnavälise kriitika on rahastamisskandaali sattunud Savisaar suutnud seni hea põiklemisoskusega kuulutada paremparteide temavastaseks konspiratsiooniks, siis selge pragu erakonnas tekitas nähtava paanika.

Eile tegi Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatus avalduse, kus kutsuti Savisaart vastupidi partei üldisele liinile peatama oma volitused erakonna esimehena. Saare keskerakondlased tulid välja selle üleskutsega seetõttu, et asusid seisukohale, mille järgi peab Savisaar pöörduma skandaali tõttu kohtusse „enda ja Eesti Keskerakonna au ning väärikuse kaitsmiseks”.

Sellega vormistas partei Saaremaa piirkond ametlikuks juba varem erakonna juhatuse liikme ning sama piirkonna esimehe Kalle Laaneti poolt väljaöeldud hoiaku Savisaart tabanud skandaali lahendamise osas.

Saarlastega kohtuma sõitnud Klandorf oli Eesti Päevalehega vesteldes väga sõbralikus meeleolus ning eitas kõiki mõtteid, et tema visiit võiks olla kuidagi seotud sealsete keskparteilaste väikese vastuhakuga. „Kõik oli planeeritud juba ammu enne seda,” rääkis Klandorf.

Oma reisi eesmärgist rääkides kinnitas Klandorf, et see seisneb peamiselt „tõekomisjoni” töötulemuste avamises inimestele. „Ma arvan, et on vaja inimestele selgitada, võib-olla on keegi millestki valesti aru saanud. Tööd on komisjon ikkagi teinud ja seda üritame ka selgitada igal pool, kus jõuame. Vaatame, mis õhku Saaremaa hingab,” rääkis ta.

Lisaks sellele käigule käivitus kohe pärast Saaremaalt tulnud avalduse meediasse jõudmist juba Keskerakonna Tallinna keskkontorist lähtunud uute Savisaart toetavate avalduste laialisaatmise laviin. Erakonna pressiesindaja nime alt vupsasid välja Savisaare vastuvaidlematut jätkamist toetavad seisukohad väidetavalt nii Tartumaa, Raplamaa kui ka Lääne-Virumaa piirkonnast. Tähelepanuväärselt ei nimetatud teadetes konkreetset piirkonnaorganisatsiooni võimukandjat, kes avalduse taga võinuks seista. Allkirjastatud toetusavaldus saabus huvitaval kombel vaid pealinna Keskerakonna organisatsioonidelt. 

Toetust on raske saavutada

Saaremaa keskerakondlasi koondava piirkonnaorganisatsiooni juht Kalle Laanet ei osanud eile õhtutundidel alanud Klandorfiga kohtumise eel öelda, kas sellel võiksid tema jaoks mingid kindlad tagajärjed olla. „Ma ei tea, mis nende mõtted on. Õiguslikult pole neil mingit võimalust mind umbusaldada või välja visata. Kohtumise korraldamise eesmärgiks võis olla teha selgitustööd, et Saaremaa piirkondki ikka toetaks Savisaart. Aga praegu on seda raske saavutada,” leidis Laanet.

Endisest siseministrist riigikogulane lisas juurde, et pärast Saaremaa piirkonna avalduse tegemist sai ta väga palju erinevaid toetuskõnesid. Küsimuse peale, kas ta teab teisigi piirkondi, kus toimub erakonna esimehe ümber lahvatanud skandaali üle sisuline arutelu, viitas Laanet kõigile neile piirkondadele, mis pole seni mingisuguste avaldustega esinenud. Ta lisas eile välkkorras partei keskkontori poolt vahendatud Savisaare jätkamist täielikult toetanud teiste piirkondade avalduste kohta, et neile oli selgelt käsk kätte antud neid teha.

Intervjuu

Kalle Klandorf: Kalle ja Ain panid pudru väga kuumalt suhu

•• Kas Saaremaa piirkond võis teie meelest oma avaldust tehes natuke ette rutata, kuivõrd tõekomisjoni raport tuleb nüüd alles jaanuaris?

Kalle (Laanet – toim) – hea sõber, nagu ta mul on – ja Ain (Seppik – toim) natuke kiirustasid, sõid suppi väga palavalt, panid pudru väga kuumalt suhu. Ja nüüd ei tea, mis sellega teha. Aga ma arvan, et eri arvamused võivadki olla nii parteis kui ka ühiskonnas, see on ju loogiline ja loomulik.

•• Igal juhul polnud see reis kõrgemalt tulnud käsuga, et nüüd tuleb need saarlased ümber veenda?

Miks ümber veenda. Iga inimene teeb ikka järeldused ise. Ja kui näidata pabereid ja rääkida – igaüks peavad ise oma järeldused tegema. Ma ei usu, et Kalle ja Aingi ise teavad väga täpselt neid asju. Minu arvamus on selline, et asi on kõik sõbralik.

See on sama, et Klandorf käis lennujaamas Deniss Boroditši järel ja pani jalad betooni sisse. See ei ole tänapäeval nagu…

•• Ega ole tõekomisjonis selgunud, nagu ajakirjanduses on väidetud, et Deniss Boroditš võis mõningatel kohtumistel olla kapo mikrofonikandja?

Mina soovitan sellise küsimusega kapo poole pöörduda. Mina sellise asjaga ei tegele, et kes kannab mikrofoni. Meil on muud ülesanded, vaja selgitada rahastamise küsimused, mitte, kes kannab mikrofoni või mitte.

•• See pole isegi siis jutuks tulnud Boroditšiga?

Ei, täna ma sain ka Denissiga kokku ja ta on nördinud ja löödud, et ajakirjandus teda niimoodi ründab ja püüab temast mingisugust spiooni või James Bondi teha. Ta oli üsna endast väljas täna ja ma rahustasin teda ning ütlesin, et ei, Deniss. Ära näe vaeva. Noor mees, kasvata praegu nahka omale selga, see ongi praegu naha kasvatamise aeg. See on viimane skandaal, mul on neid olnud aga piisavalt juba.