Esimest korda toob kaitsevägi vabariigi aastapäeva paraadile sõjatehnika lausa üksuste kaupa, mitte ainult üksikute näidis-eksemplaridena, andes aimu kaitseväest lahingtegevuses.

“See, mida meil 15 aasta jooksul saavutatud ja näidata on, selle üle on põhjust uhkust tunda,” tõrjus paraadi peakorraldaja, äsja koloneli auastmesse tõusnud Indrek Sirel igasuguse kahtluse väikese Eesti sõjalise võimekuse tõsiseltvõetavusest. “Saame oma paraadiga näidata, et oleme osa maailma suurimast sõjalisest alliansist NATO-st ja oleme valmis täitma igasuguseid ülesandeid.”

Kolonel Sirel lisas laupäevasest paraadist ülevaadet andes, et Eesti kaitseväel on täiesti tasemel relvastus, kuid peamine on ikka kaitseväelaste kaitsetahe. “Osa üksusi, kes paraadil osalevad, on tulnud lahingüles-andeid täitmast,” märkis ta.

Johan Pitka ja Robinson

Juubeliparaadil Pärnu kesklinnas osaleb üle tuhande kaitse-väelase ja kaitseliitlase. Tapalt, Paldiskist ja Võrust sõidab juba päev varem läbi Eesti kohale kümneid sõjamasinaid ning muud sõjatehnikat. Eilse seisuga võtab Pärnu vana silla juures kai ääres paraadi ajal koha sisse ka mereväe lipulaev Johan Pitka, mille pardale maandub helikopter Robinson. Pärast paraadi on laev huvilistele avatud.

“Mida rohkem tehnikat, seda raskem orkestreerida,” võttis kolonel Sirel kokku senistest suurima aastapäevaparaadi organiseerimise harjumatus kohas Pärnus pühapäeva keskpäeval.

Major Peeter Tali rõõmustas, et üle aastate saabub paraadile suure üksusega ka Kuperjanovi üksikjalaväepataljon.