Kohtutäitur pani täna teist korda sundenampakkumisele Ühendatud Kapitalile kuuluva maa Tallinna kesklinnas Admiraliteedi basseini ääres. Kui eelmisel korral müüdi maad 255,6 miljoni krooniga, siis nüüd on hind langenud 225,3 miljonile kroonile.

Ruutmeetri hinnaks on ligi 43 000 m2 maatükil üle 5200 krooni. Näiteks Viimsi vallas müüakse maatükke valdavalt alla 1000-2000 kroonise ruutmeetrihinnaga.

Pindi kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles Päevaleht Online’ile, et ostjalt sellist kapitali nõudva maa müük on praeguses olukorras väga keeruline.

„Sellist kapitali on üldse väga vähestel ettevõtetel. On ka selliseid, kes oleks võimelised selle kohe valmis ehitama, aga neid võib ühe käe sõrmedel üles lugeda,” sõnas Sooman. „Ostusumma on siiski jäämäe veepealne osa sellest, mida kogu selle kvartali arendamine nõuab. Igal juhul on ostja leidmine väga-väga komplitseeritud.”

Hinnalangus ei aita

10%-line hinnalangetus Soomani arvates maad kergemini realiseerida ei aita. „Kui elamispinna turul otsitakse põhja ja tajutakse, et see on käegakatsutav, siis admiraliteedi basseini ümber – kus osaliselt ka ärikvartal, mis on keerulisem sektor – ei ole aru saada, millal nõudlus taastub,” põhjendas Sooman.

„Sellel maal on kindlasti väärtus olemas, aga on küsimus selles, kas keegi suudab kasvõi matemaatiliselt üles ehitada äriplaani, mis kasumit toob. See nõuab ülipõhjalikku arvutust ja hetkel need arvutused suure tõenäosusega seda ei toeta,” arvas ta.

Ka välisinvestori jaoks oleks see Soomani sõnul mahu tõttu ilmselt liiga riskantne ost, sest arendus võib toppama jääda.

„Teisipidi – positsiooni sissevõtmiseks võib see olla hea ost, aga ilmselt on investoritel täna rahaga muud teha kui panna veerand miljardit ühte maatükki kinni,” ütles ta.