Eestis ostetakse iga kuu paarkümmend tuhat uut või kasutatud telefoni – majandussurutis hakkab läbi saama ja näiteks Elisa klientide seas on huvi uue telefoni soetamise vastu kasvanud kolmandiku võrra. „Tavaliste” mobiiltelefonide hinnad on viimasel ajal märgatavalt langenud – mõne paketiga liitudes saab aparaadi suisa tasuta, aga keskmine hind on 1500 krooni ringis. Kuid tavatelefonide kõrval leiab igas kuus ostja ka mitu tuhat nutitelefoni. Täpseid arve ei soovi Eesti mobiilioperaatorid esile tuua, kuid nutitelefonide aina kasvavat populaarsust nad kinnitavad. EMT teatel on müük kasvanud kolm korda ja „targad” aparaadid moodustavad müügist juba veerandi. Elisa andmeil oli müüdud telefonidest oktoobri alguses nutitelefone 27 protsenti ja kogukäibest annavad need kallimad aparaadid juba 44 protsenti. Vähemalt pisut konkreetsemaid arve oli nõus ütlema Tele2: kui mullu septembris müüsid nad 708 nutitelefoni, siis tänavusel tarkusekuul juba 1450.

Moodsalt puutetundlikud

Mobiiltelefon on ikka olnud tarbekaup – mõni inimene kannab sama jopet aastaid ja sama kaua on selle taskus olnud ka vana klapiga Samsung või koguni Ericssoni tellis, millega võib kas või pähkleid purustada. Teine jookseb poodi iga uue sädeleva kestaga Nokia või LG järele ning kolmas tahab oma 2008. aastast pärit Samsungile lõpuks ometi asendust. Küllap on nende kõigi peast käinud läbi mõte: mis siis, kui läheks nuppudelt üle puutetundlikule ekraanile ja vahetaks oma tavatelefoni nutika vastu. Sama kehtib ka juba „nutikate” kohta, olgu näiteks või üks selle artikli autoreist, kes kasutab praeguseni 2007. aasta suvel Ameerika Ühendriikidest ostetud esimese põlvkonna iPhone’i.

Asudes koostama ülevaadet Eestis 2010. aasta lõpul saada olevatest nutitelefonidest oli meil põues pisike lootus: äkki on mobiilimaailmas jälle tagasi tore lihtne aeg, kui saada olevad telefonimudelid võib kahe käe sõrmedel üles lugeda. Mäletate kümne või pisut enama aasta tagust aega? Eri mudeleid polnud poes rohkem kui vorstisorte. Kõigepealt muidugi Nokia 5110, 3210 ja 3310, siis Ericssoni A1018, R520, T18, T20 ja T29 ning pildile trügis ka Motorola TA180. Mõnel erilisemal oli taskus ehk ka Alcatel või Siemens, aga kes neid enam mäletab…

Sellele ilusale, selgele ja rohelise muruga ajastule järgnes tõeline kirevus, uute tootjate ja mudelite paraad. Võta lahti ükskõik millise Eesti mobiilioperaatori e-pood ja sealt vaatab vastu ligi 40 Nokia telefoni, teistest firmadest rääkimata. Sellises pikas mudelirivis jaksab orienteeruda ehk ainult mälutreener Tauri Tallermaa. Teistele jääb lohutus, et ükskõik millise telefoni sa valid, naabril suure tõenäosusega samasugust pole.

Kas on nüüd nutitelefonide puhul pilt jälle selgem? Valisime välja 11 telefonimudelit, palusime need kohalikelt mobiili­operaatoritelt ja importijatelt testimiseks ning püüdsime neid eri rollides hinnata. Nutitelefonideks kvalifitseeruvaid seadmeid on Eestis müügil siiski rohkem kui kahel käel sõrmi ja kõiki neid läbi proovida ei oleks me jõudnud. Seepärast langesid valikusse tootjate värskeimad mudelid, mille hinnad (kui operaatorite regulaarsed sooduspakkumised välja arvata) alga­vad mõnest tuhandest kroonist (paarsada eurot) ja ulatuvad

13 000 kroonini (üle 800 euro). Mõni nende seast on juba müügihitiks saanud, teised veel mitte.

Kirsiks tordi peale lisame ka „antinutitelefoni” – seitsmekümne euro ringis maksva John’s Phone’i, millega saab ainult helistada. Ei sõnumeid, ei internetti ega isegi mitte (elektroonilist) telefoniraamatut. Aga kui ta sobib isegi IT-visionäär Linnar Viigile arengufondi konverentsil alumiiniumikarva Maci ja uue iPhone’i kõrvale lauale asetamiseks, siis miks mitte!

Kuidas testisime?

Kujutlesime nutitelefonide kasutajateks neli tüüpi ja andsime nendest lähtuvalt igale telefonile punkte. Vaevalt et need neli kasutajat päris elus puhtal kujul esinevad, kuid meie arvates saab nende tunnuste järgi igaüks ise ette kujutada tema jaoks kõige tähtsamaid viise, kuidas telefoni kasutada. Või õigemini, kuidas kasutada aparaati, millega heal juhul saab ilma suurema vaevata ka helistada.

1. Trendijälgija – talle on oluline olla kursis viimaste trendidega, mitte kunagi tunda oma tehnika pärast piinlikkust ja hoida kätt elu pulsil. Võib telefoni ka koosolekul taskust välja võtta ning Maci sülearvuti ja tahvelarvuti kõrvale lauale panna.

2. Multimeediakasutaja – kõrvaklapp lahkub harva ta kõrvast ja tund aega pärast „House’i” uue episoodi eetrisseminekut USA-s tõmbab ta seda juba torrentiga alla. Välimus ja disain pole A&O, peaasi, et ekraaniklaviatuur vigadeta tšättimist võimaldab ja lingid kerge vaevaga avanevad.

3. Reisija – ükskõik, kas ta kuulub hoomamatusse kategooriasse „äriklient” või on muidu aktiivse eluviisiga, igatahes on ta tihti roolis ja satub harva koduse wifi levialasse. Tal on vaja jooksvalt kursis olla mitme meilikonto peale tulevate e-kirjadega ja neile kolmesõnaliste lausetega vastata.

4. Tehnofriik – nutitelefon on talle uus väljakutse; uus eesmärk, mida vallutada; uus masin, mida allutada. Ta tahab telefoni üle täielikku kontrolli. Telefoni näppimine ei piirdu ekraanipildi vahetamisega, vaid kõigi rakenduste ümbermängimise ja seadistustega ning kõikvõimalike ekstreemsuste katsetamisega.

Põhilised näitajad, mida nutika telefoni puhul hindasime:

1. Internet – surfamine, e-post ja popid asjad, nagu Gmail, Facebook ja Twitter.

2. Riistvara – kui hästi on telefon ehitatud ja kasutatav.

3. Tarkvara – kui mugav on telefoni kasutada ja kui kaua võtab menüüde õppimine aega.

4. GPS ja navigeerimine – kas ja kuidas töötab ja kas oskab ka autos teed juhatada.

5. Multimeedia – telefoni kasutamine muusikamängijana, Youtube’i ja videote vaatamine.

6. Foto ja video – kas telefoni kõrvale ongi enam „seebikast” fotoaparaati vaja.

7. Mälu – kas lisakulutus mälukaardile on möödapääsmatu.

Riistvara osas on kõigil siinse testi telefonidel ühisomaduseks puutetundlik ekraan. Talvetuisus kindaga seda käsitseda ei saa, samuti tekitab see raskusi pikkade küüntega naistele.

Teine kõigi puhul kehtiv märksõna (välja arvatud John’s Phone) on aku kestus. Nutitelefon pole lihtne mobiiltelefon, vaid mitu-ühes seade, mida saab juhtmevabalt kasutada igal pool. Seda juhul, kui on vähemalt kaks laadijat (kodus ja tööl) ning soovitatavalt ka kolmas (autos).

Nimetatud hinnad kajastavad Eesti mobiilioperaatorite pakkumisi.

Apple iPhone 4

•• Viimane iPhone on tõesti stiilne, lausa elegantse välimusega. Metalne äär näib ka vastupidav. Kahjuks on selles peidus telefoni nõrgim lüli ehk antenn, mille tõttu vahel levi kaob ja kõne hakib. Kaamera ja tarkvara on kvaliteetne, tõeliselt mugav, lihtsalt kasutatav ja minimalistlikult ilusalt kujundatud. Eestis toimiv GPS- navigatsiooniprogramm tuleb lisaks osta. Mälukaardile kohta polegi. Kes aga ei salli Apple’i kontrollipoliitikat, sellele iPhone ei istu.

Trendijälgija: 5

Multimeediakasutaja: 5

Reisija: 3

Tehnofriik: 3

Hind alates 12 490 kroonist (798 eurost)

***

Sony Ericsson Xperia X8

•• Telefoni nagisev plastkorpus tundub habras, justkui tahaks taskus tükkideks laguneda, aga see on õnneks illusioon. Ta on keskpärane, aga odav ja seetõttu tagasihoidlikumate soovidega tarbijale hea telefon. Interneti­brauser ei taju küll kahe näpu puudutust, GPS on aeglane, tarkvara üldiselt uimane ja mälu on vähe, aga põhimõtteliselt ajab asja ära. Laheda lisana on korpusel informatiivne tuluke, mis punasena viitab vastamata kõnele, rohelisena muudele teadaannetele.

Trendijälgija: 2

Multimeediakasutaja: 3

Reisija: 2

Tehnofriik: 4

Hind alates 2890 kroonist (185 eurost)

Samsung Galaxy S (i9000)

•• Samsungi lipulaev – suur ja särav, nagu üks galaktika peab olema. Super AMOLED-ekraan on iga nurga alt selge ja ilusate värvidega, nii et videot vaadata on lausa lust. Suurelt ekraanilt on parem ka GPS-i kaarti vaadata (kuigi kaasasolev tarkvara teed ei juhata) ja tehtud fotosid kontrollida. Pildistada saab küll kahjuks vaid ilma välguta. Kuigi Androidi operatsioonisüsteem on veidi keerulisem kui iPhone’i oma, pakub see kasutajale telefoni üle rohkem kontrolli.

Trendijälgija: 4

Multimeediakasutaja: 5

Reisija: 3

Tehnofriik: 5

Hind alates 7990 kroonist (511 eurost)

***

Sony Ericsson Xperia X10

•• Väikevenna X8-ga võrreldes on Sony Ericssoni esimene Android-telefon X10 palju mugavam ja soliidsem käes hoida. Ekraani taustavärv on melanhoolselt ja uinutavalt sinakas. Erinevalt teistest tema kaasaegsetest on sinine ka kõne lõpetamise „klahv” ekraanil. Disain on sony­ericssonlikult omapärane ja julge, kuid kahjuks ka pisut ebamugav – helistamisel telefoni kõrva ääres hoida saab veel enam-vähem, kuid seda taskus kandes on kogu aeg tunne, justkui oleks sinna toppinud hööveldamata lauajupi. Testitud telefonidest üks paremaid GPS-e.

Trendijälgija: 4

Multimeediakasutaja: 3

Reisija: 3

Tehnofriik: 2

Hind alates 6990 kroonist (447 eurost)

HTC Desire HD

•• Testituist suurima ekraaniga, mis teeb kasutamise äärmiselt mugavaks – nii mängimine kui ka e-kirjade ja SMS-ide trükkimine läheb sellel Andoridi telefonil libedalt. Eriti head meelt teevad klaviatuuri nooleklahvid, millega saab teksti pugenud näpuvigu parandada, ilma et peaks hambaid kiristades kursorit näpuotsaga õigesse „auku” ajama. Korpus on eemalt vaadates odav, aga lähedalt tundub stiilne. Video vaatamine on testitud telefonidest üks mugavamaid, kuid pikema filmi jaoks siiski tüütu. Kaks ja pool tundi Tallinnast Tartusse sõidul filmivaatamine (isegi kui aku vastu peab) kinokogemust ei anna. GPS vajab pusimist, kaasasolev tarkvara teed ei juhata. Kaamera pildikvaliteedi saab natuke kõpitsedes kolm korda odavama „seebika” tasemele.

Trendijälgija: 2

Multimeediakasutaja: 5

Reisija: 3

Tehnofriik: 4

Hind alates 8290 kroonist (530 eurost)

***

HTC Desire

•• Üks käepärasemaid ja sobivaima suurusega Androidi aparaate. Välimuselt pigem kahvatu – seda ka ekraani allosas olevad nupud. Kuid käes istub hästi ja ergonoomiliselt, ka kirjutamisega harjub ära, ehkki e-kirja või SMS-i sisse lipsanud vigade parandamine on erinevalt suuremast HD-vennast paras tüütus. Youtube’is võid sõbrale uut laulu kiituseks või kriitikaks näidata, aga midagi pikemalt vaadata küll ei viitsi. „Angry Birdsi” mängib kenasti peaaegu lõpuni välja ja Monikast saab pildidki ilma täiendavata „seebikata” tehtud. Hapuks läinud kirsiks muidu üsna maitsval tordil on kaasasolev laadimisjuhe, mis on vaid 15 sentimeetrit (sic!) pikk.

Trendijälgija: 2

Multimeediakasutaja: 4

Reisija: 3

Tehnofriik: 3

Hind alates 6690 kroonist (428 eurost)

***

Nokia N8

•• Ehkki nutitelefonimaailmas on Nokia olnud seni pigem sabassörkija kui teerajaja, pole N8 puhul soomlastel häbenemiseks põhjust. Nokia nutitelefonide uus lipulaev ei näe ka sugugi halb välja. Nokia Ovi Maps koos eelallalaetud kaartide ja hääljuhistega võimaldab teed leida mitmekümnes riigis (testimisel jooksis küll keset Pärnu linna kinni ja kaotas tänavad), muusikapleier on mugav ja kvaliteet pole paha. Telefoni mälumaht on 16 GB ja kui sellest väheseks jääb, saab lisada mälukaardi. Erilise boonusena reklaamib tootja Carl Zeissi optikaga 12 megapikslist kaamerat, ent selle asjatundlikult kasutama õppimine on paraku paras pähkel. Kui veel viriseda, siis kasutusmugavuse poolest jätavad soovida brauser ja klaviatuur. Kokkuvõttes näeks end meeleldi selle telefoni igapäevase kasutajana, kuigi üheski kategoorias ta otseselt silma ei paista. Ahjaa, telefonil on HDMI-port, mis võimaldab fotod ja videod suunata otse televiisorisse. Edev!

Trendijälgija: 3

Multimeediakasutaja: 4

Reisija: 4

Tehnofriik: 4

Hind alates 7390 kroonist (472 eurost)

***

LG Optimus GT540

•• Ausalt öeldes ei oska seda telefoni soovitada mitte kellelegi. Optimus kasutab operatsioonisüsteemina Androidi, mis annab talle küll tohutud võimalused, ent kasutamismugavust telefonil peaaegu ei ole. Puutetundlik ekraan on jäik ja nii väike, et multimeedia tegevuseks sobimatu. Mälukaarti juurde ostmata pole võimalik muusikat telefoni laadida ega fotosid teha. Telefoni vähesteks eelisteks on soodne hind ja julgelt eristuv välimus.

Trendijälgija: 2

Multimeediakasutaja: 2

Reisija: 2

Tehnofriik: 2

Hind alates 2990 kroonist (191 eurost)

***

LG Optimus 7

•• Üks esimesi telefone, mis kasutab uut Windows Phone 7 operatsioonisüsteemi. Peaks kohe-kohe ka Eestis müügile jõudma. Optimus 7 näeb välja elegantne ja testimiseks olnud napi paari päeva jooksul jättis endast üldse väga hea mulje. Surfamine, sotsiaalvõrgustike kasutamine ja isegi Xboxi mängude mängimine – see kõik pole mitte lihtsalt võimalik, vaid väga mugav. Muusika, fotode ja vide­ote liigutamiseks telefoni ja arvuti vahel on vaja arvutisse laadida Microsofti Zune, ent ka see jätab sümpaatse mulje. Miinusena pole selle telefoni omanikel praegu võimalik kasutada mobiil-ID-d, ent Microsoft Eesti töötajate sõnul „probleemiga tegeldakse”.

Trendijälgija: 4

Multimeediakasutaja: 5

Reisija: 4

Tehnofriik: 3

Hind pole veel teada, aga nt Saksa Amazonis maksab 440 eurot (6885 krooni)

***

Nokia C6

•• Seda telefoni võib julgelt võrrelda telliskiviga, sest see on tõesti korralik jurakas. Võimalikuks eeliseks on täisklaviatuur, mis peaks vähemalt idee poolest muutma kirjutamise kiiremaks ja täpsemaks. Tegemist on tohutu tööloomaga ja testitud telefonide seas paistis just C6 silma aku vastupidavusega. Kui paljude teiste telefonide puhul tuleb kõnele vastamiseks kindlasti näppida puutetundlikku ekraani (mis näiteks õues külmaga on päris tüütu), siis C6 võimaldab õnneks kõnele vastata ka vana moodi. Miinuspoolele tuleb aga kanda inetu välisilme ja asjaolu, et ekraan suudab horisontaal- ja vertikaalvaadet vahetada vaid klaviatuuri avamisel/sulgemisel. Hinna ja kvaliteedi suhtelt pole siiski paha.

Trendijälgija: 1

Multimeediakasutaja: 3

Reisija: 4

Tehnofriik: 2

Hind alates 3990 kroonist (255 eurost)

***

John’s Phone

•• Kas nutitelefonide test ajab silme ees kirjuks? Tahaksid küll uut moekat telefoni, millega teiste hulgas silma paista, ent sinu meelest on iPhone liiga „meinstriim”, HTC on sama tavaline kui automaailmas Ford, Samsung ja LG kõlavad sama Korea-päraselt kui Hyundai või Daewoo ning Nokia tundub lihtsalt eilne päev.

Palju õnne, sest sellisel juhul on John’s Phone mõeldud just sinule! Hollandi disainerite väljatöötatud telefon irvitab kõigile nutitelefoni omanikele näkku ja seda reklaamitakse muu hulgas kui iPhone’ide anti-Kristust.

Sellel telefonil pole puutetundlikku ekraani. Kui täpne olla, pole tal peaaegu üldse mingit ekraani. Tal ei ole kaamerat. Isegi kümnete helinate vahel pole võimalik valida. Sellega ei saa teha midagi muud peale helistamise. Telefoninumbreid näeb ainult ühel real telefoni ülaservas. Nimesid saab John’s Phone’i salvestada vaid tagakaane sisse mahtuvasse telefonimärkmikku (pastapliiats tuleb telefoniga kaasa). SMS-e telefon vastu ei võta ja välja ei saada. Küll aga on võimalik oma lühisõnumeid kirjutada samasse telefoniraamatusse ning seejärel paberitükk raamatust välja lõigata ja asetada adressaadi lauale või taskusse. Telefoniraamatus on olemas ka spetsiaalne mängude sektsioon, kuhu on valmis joonitud kümmekond trips-traps-trulli väljakut.

John’s Phone’il on täpselt 12 nuppu: 10 numbrit ning klahvid kõne vastuvõtmiseks ja katkestamiseks. Külje pealt on võimalik sättida helin kas hääletuks, keskmise valjuse peale või lärmakaks. Kuna telefonil puuduvad kõik funktsioonid peale helistamise, peab aku julgelt vastu nädalaid. Jah, erilise praktilisusega John’s Phone silma ei paista, ent koosolekul telefoni lauale pannes on tähelepanu garanteeritud.

Trendijälgija: 5

Multimeediakasutaja: 0

Reisija: 3

Tehnofriik: 0

Hind alates 69,95 eurost (1094 kroonist)

***

Lemmikud (hinded 5 ja 4)

Trendijälgija: Apple iPhone 4, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia X10, LG Optimus 7, John’s Phone

Multimeediakasutaja: Apple iPhone 4, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD, HTC Desire, Nokia N8, LG Optimus 7

Reisija: Nokia N8, LG Optimus 7, Nokia C6

Tehnofriik: Sony Ericsson Xperia X8, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD, Nokia N8