Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel rääkis Päevaleht Online’ile, et 120 tonnist Eestisse saabunud Iirimaa päritoluga külmutatud sealihast oli kasutamata 68 tonni. Sellele lihale on kehtestatud edasise käitlemise keeld.

Homme kohtuvad Brüsselis Euroopa Liidu peaveterinaararstid, kes otsustavad, kas need partiid saadetakse Iirimaale tagasi või hakatakse neid analüüsima, et dioksiinist saastumata liha taas käitlemisse võtta.

Hulgikaubandusettevõtted on 52 tonni sealihast enam kui 200 ettevõttele laiali müünud, seda 10-100 kilogrammiste partiidena. „Selle liha liikumine on must-valgel olemas,“ kinnitas Pärtel. Tema sõnul on liha jõudnud ka lasteaedadesse, koolisööklatesse ja turismikohtadesse, kus liha on väga suure tõenäosusega juba ära söödud.

Pärteli sõnul on liha saanute seas arvestatav osa koolid ja lasteaiad üle Eesti. Samas on liha jõudnud ka haiglatesse ning sööklatesse, restoranidesse, hotellidesse, FIE-dele ja turgudele. Kuna liha on müüdud väga väikeste koguste kaupa, siis võib olla üsna kindel, et see on juba tarvitatud. „See rong on juba läinud,“ märkis Pärtel.

Iirimaalt tõid liha Eestisse peamiselt kaks hulgimüüjat – Maag ja Tallinna külmhoone. Väga vähesel määral ka Valga lihatööstus, kes pole aga grammigi sest lihast kasutanud. Olulisemad liha käitlevad ettevõtted pole Pärteli sõnul Iirimaalt pärit sealiha alates septembrist kasutanud.

Erinevatel andmetel ei ole lühiajaliselt või ühekordselt tarbitav vähese dioksiinisisaldusega toit inimese tervisele ohtlik. Siiski on ka Ago Pärtel saanud tarbijatelt mitmeid kõnesid, kus tuntakse huvi mõne kindla lihatoote vastu. Pärtel sedastas, et tal on hea meel, et saab inimestele kindlustunnet anda.

Mürgistuse põhjustas saastunud loomasööt, mida anti sigadele kümnes Iirimaa ja üheksas Põhja-Iirimaa farmis. Mürgistusteabekeskuse juht Kristiina Põld ütles, et dioksiine sisaldava liha söömisel ei tohiks tekkida ägedat mürgistust ja inimene ei saa ilmselt arugi, et ta on söönud mürgist liha. Pikaajalisel tarvitamisel võivad inimese kehasse ladestuvad dioksiinid tekitada vähki ja teisi tervisehädasid.