Esialgu pole veel võimalik öelda, millistele kriteeriumitele peaks Suur-Pakri vastama, et sinna sobiks tuumajaama ehitada. „Tuumajaamasid ehitatakse igasugustes kohtades, näiteks ka seismiliselt aktiivsetes piirkondades, mistõttu mingite numbriliste kriteeriumite väljatoomine pole võimalik,“ selgitas Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp Päevaleht Online’ile. „Koht on sobiv sel juhul, kui seal suudetakse tagada jaama ohutu opereerimine,“ lisas ta.

Millal uuringud algavad, pole veel teada, kuid homme korraldab Eesti Energia Paldiskis infoürituse, millega kavandatavaid ehitusgeoloogilisi-ja geodeetilisi uuringuid paldiskilastele tutvustatakse.

„Eesti Energia valmistab praegu ette nende uuringute lähteülesandeid. Uuringud algavad pärast vajalike ettevalmistustööde lõpetamist ja lubade saamist,“ tutvustas Andres Tropp plaanide praegust seisu.

„Kui uuringu tulemused on rahuldavad, kavatseb Eesti Energia algatada keskkonnamõjude hindamise protsessi, mille käigus tutvustatakse saadud tulemusi ka avalikkusele,“ tutvustas tuumaenergeetika osakonna juhataja tulevikuplaane.

Andres Tropp rõhutas, et praegusel juhul on tegemist uuringute korraldamisega, mitte tuumajaama ehitamisega. „Viimase jaoks puudub Eestis tänasel päeval nii poliitiline otsus, kui ka vajalik seadusandlus,“ sõnas ta.

Saareelanikud on võimalikule tuumajaamale vastu

Eesti Saarte Kogus Pakri saari esindava Jana Stahli sõnul ei sobiks Pakri saar juba üldplaneeringu tõttu tuumajaama asukohaks. „Pikemas perspektiivis tundub imelik rohealadena plaanitud aladele energiatootmist seada,“ ütles Stahl.

„Ükskõik, kui ohutu see tuumajaam ei ole, aga kui on nõuded ja piirangud lasteaedadele ja elanike arvule, siis mind teeb see küll ettevaatlikuks,“ lisas ta.

Homme toimuvale Eesti Energia infoüritusele lubas Jana Stahl kindlasti kohale minna.


Pakri saartel elab praegu püsivalt kolm inimest

Jana Stahli sõnul on Pakri saartest püsiasutus vaid Väike-Pakril. „Väike-Pakri Suurkülas on circa 7-10 peret, kelle huviks on seda küla taastada. Püsielanikke on kolm,“ ütles ta.

„Suur-Pakril püsivat asustust pole, aga on inimesi, kel on seal maad ja küllap on ka neid, kes tahaks sinna oma suvekodu rajada,“ sõnas Stahl.