Esmaspäeva õhtul raputas meie juba talverahu lainel olevaid ornitolooge teade, et looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni loodusvaht Aivo Klein kohtas Eestis seni nägemata lindu suur-turteltuvi (Streptopelia orientalis).

Loodusvahile Pärnumaal Luitemaa looduskaitsealal tiheda liiklusega tee servas silma hakanud toitu otsiv suur-turteltuvi on suleline, kes satub Kesk-Aasia avarustest Euroopasse üliharva. Näiteks Soomes on seda liiki kohatud pisut üle kümne korra.

Eestis nähtud uueks linnuliigiks tunnistamisel peab enneolematu turteltuvi vaatluse kinnitama linnuharulduste komisjon (LHK) ning kui see läbi läheb, kasvaks kõikide siinmail nähtud eri liiki tiivuliste hulk 367-ni.

LHK esimees Margus Otsa sõnul peaks muidu Ida-Siberis ja Kesk-Aasias pesitsevad suur-turteltuvid sealt hoopis kagu poole jäävatesse talvitumispaikadesse rändama. Pärnumaale aga sattus eeldatust vastupidises suunas lennanud turteltuvi eksikülalisena.


Ornitoloogid seostavad sääraseid tuhandete kilomeetrite pikkusi lindude eksirännakuid maa magnetvälja anomaaliatega. Seetõttu võis ka Pärnumaal kohatud tumeroosa rinnaesisega turteltuvi nädalaid vastupidises suunas lennata ning sooja Kagu-Aasia asemel talvise Läänemere äärde jõuda. “Sageli aga läheb lindude rännusuunavalik sassi tänu kehvadele ilmaoludele ja tsüklonitele, mis nad õigelt teelt kõrvale kallutavad,” märkis Ots. “Praegu aga ongi meil harulduste kohtamiseks õige aeg, sest kõik tavalised linnuliigid on lahkunud.”

Turteltuvist kogukam

Siinmail üliharuldast Kesk-Aasia looduse saadikut, keda linnuhuvilised käisid veel eilegi vaatamas, õnnestus Piirumi küla lähedal loodusfotograaf Mati Kosel ka pildistada. Kui üksik suur-turteltuvi ei leia omale piisavalt toitu või ei jaksa enam edasi lõuna poole lennata, on tema võimalused siinsetes tingimustes ellu jääda väga väikesed. Eestis pesitsevast turteltuvist, kes lahkub meilt juba septembris, erineb tema kasvult kogukam kauge suguvend oma saba äärmiste valgete tüürsulgede ja kaelal olevate siniste ehissulgede mustri poolest. Samuti on suur-turteltuvi tiibade kattesulgedel tumedamat karva ala heledamast rohkem.

Oktoobri keskel jäi Pärnumaal Kabli linnujaama püügivõrkudesse kinni Ida-Siberist pärit väike kuld-lehelind.