Kuna viimastel aastatel on lastekodulaste arv jõudsalt vä­he­ne­nud, alustab linn lastekodudes põh­jalikke ümberkorraldusi.

Veel sajandi alguses elas pealinna lastekodudes ligi 400 kasvandikku, praegu on nende hulk langenud pea poole võrra. Tänu sellisele muutusele kavandatakse suurte lastekodude asendamist tillukeste isemajandavate perekondadega, mis on üle linna hajali ja koondavad endasse kuus kuni kaheksa last.

“Suured lastekodud ei õigusta ennast, sest sellises keskkonnas on kodutunnet luua raske,” selgitas Tallinna lastekodu juhataja Leena Masing eilsel pressikonverentsil lastekodu Nõmme keskuses. Kõnealune hoone on vastselt renoveeritud ja mahutab kolm korterit, millest igaühes elab seitsmelapseline perekond. Kopli ja Mustamäe keskused on kavas lähiaastatel likvideerida ning sealsed elanikud kolida ühe- ja kahepereelamutesse.

Lastekodude ümberkorraldamise kava hakati ette valmistama 2006. aasta aprillis, kui valiti välja kaks katseperekonda, kes proovisid kolme ja poole kuu jooksul uut süsteemi. Lapsed olid tulemustega rahul, sest väiksema kogukonnaga kaasnesid rõõmu valmistavad hüved, näiteks söök­la järjekorras seismise asemel sai toitu kodus pliidil valmistada ja poest riideid ostes võis ise valida.

Leena Masingu sõnul on las­tel peres enam turvatunnet ja nad õpivad iseseisvust.

Lastekodulaste arvu vähenemine on abilinnapea Merike Martinsoni hinnangul tingitud sotsiaaltöötajate aktiivsusest. “Põhilised tegurid, mis perekondi lõhestavad, on alkoholism, narkomaania ja toimetuleku­probleemid,” rääkis ta. “Ennetustöö tulemusel võib perekond aga püsima jääda.“