Kuigi Saaremaal võiks ülisoodsate elutingimuste poolest elada mitu tuhat kobrast, on põhimõte, et siin ei võiks ega peaks üldse kobrast olema, võetud metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse jahimaakorraldaja Nikolai Laanetu selgitusel kõne alla kahel põhjusel – esiteks toob kopra vaba levik kaasa väga paljude põllumaade üleujutuse ja teiseks hävitab kobras jõevähi, kirjutas MeieMaa.

“Jõevähk võib elada küll koprapaisude all, kus on paremini aereeritud vesi, aga kui kobras ujutab üle suuri metsa- ja sooalasid, siis talvel moodustub seal kõrge lämmastiku- ja ammoniaagisisaldusega ebakvaliteetne vesi, mis on jõevähile tapvalt toksiline,” põhjendas Laanetu.

Kahe aasta taguse ülevaate järgi oskas Nikolai Laanetu välja tuua Saaremaa eripära koprale soodsates elutingimustes – ulatuslik kraavitamine. “Teatavasti on Saaremaal kraave ja vooluveekogusid üldse üle 5300 km, need on koprale väga head elupaigad,” rääkis Laanetu.

“Nii kogu Saare maakonnas, Muhus kui Lääne-Eestis on jahimeestel igasuguste kaebuste korral kohustus madalate langustega veekogudes kobras välja püüda, sest juba üksikutel koprapaisudel on maaprotsessile väga suur mõju,” nentis Laanetu.