„ESEA toetab president Ilvese initsiatiivi teha pingutusi piirilepingu jõustamiseks, mille esmaseks eelduseks on riigikogu poolt tühja koha peal tekitatud pinge kõrvaldamine ning mõningate positiivsete sammude astumine, nagu, näiteks, kiiremas korras vastastikuste sõjahaudade kaitse kokkulepete sõlmimine,“ seisis avalduses.

„Soovitame Vabariigi Valitsusel tõsiselt kaaluda ajaloost tuttava valitsustevahelise ühise struktuuri loomist või leida muu tihedama läbikäimise võimalus täitevvõimu tasandil. Sisuline vajadus selleks on suur ja see on meie rahvaste huvides,“ kirjutati pöördumisse.

„Kahepoolset, teineteist austavat läbikäimist toetavad inimeste tasemel nii ühised huvid, lugupidamine kui ka sarnased mured. Meid seob Venemaaga rohkem, kui meid lahutab. Eesti ja vene rahvusest inimestel ei ole omavahelises läbikäimises probleeme,“ seisis avalduses.

Suurettevõtjad leiavad, et kui mõnedel poliitikutel on isiklikust antipaatiast või mõlemapoolselt erinevast ajaloolisest käsitlusest tulenevaid komplekse, siis need ei tohiks avaldada negatiivset mõju rahvustevahelistele suhetele.

„Riik ei ole blogi. Riik ja riigi juhtimine on vastutus oma kodanike, maksumaksjate ees,“ kirjutati avaldusse.

Suurettevõtjad kutsuvad üles Eesti valitsust ja ametkondi kaitsma, toetama ja soosima Eesti ettevõtjate püüdlusi oma tooteid eksportida, laiendada ettevõtlust arenevatel turgudel.

„ESEA ootab valitsuselt konkreetseid samme, mis lõpetavad olukorra, kus Eesti päritolu ettevõtjad peavad varjama lühiajalise poliitilise künismi tõttu oma päritolu Venemaal. Viimane on otseselt seotud teatud poliitikute enda isiklikust huvist tulenevate sõnavõttude ja otsustega,“ seisis pöördumises.

Suurettevõtjad ootavad, et valitsuse liikmed lõpetaksid asjatundmatu retoorika mõnede majandusvaldkondade olemasolu eiramise vajadusest ning katsed sellevastast teisitimõtlemist lämmatada populismi ja konflikti õhutamisega naabrite vahel.

„ESEA mõistab hukka Vene „traditsioonilisest“ poliitikast kõrvale kalduvate inimeste ja nende mõttevalduste sildistamise,“ seisis avalduses.