Haridusministeerium peab siiski vähetõenäoliseks, et praegu katseajaga ministeeriumi üldhariduse osakonna õppekava talituses eksperdina töötav Kadri Haljamaa soodustaks oma tegevusega kuidagi kirjastuse Koolibri mõjulepääsu.

Kadri Haljamaa isa Ants Haljamaa kuulub Koolibri nõukogusse ning on kirjastuse juhtivtoimetaja.

"Huvide konflikti ei saa kunagi päriselt välistada, ükskõik millise sugulusastme, parteilise kuuluvuse või muu seose puhul, kuid meie hinnangul on see oht siiski väike," osutas haridusministeeriumi kantsler Peep Ratas.

Tema sõnul ei saa Haljamaa olulisel määral soodustada Koolibri mõjulepääsu, sest otsuseid võtab vastu õppekava talituse osakonna juhataja Kersti Kaldma, mitte ekspert.

Ratase kinnitusel oli ministeerium enne Haljamaa tööle asumist teadlik tema isa töökohast. "Haljamaa oli enne tööle asumist teinud haridusministeeriumile lepingulist kaastööd," selgitas kantsler. "Kuna ta töötab katseajaga, siis võtame pärast selle lõppemist vastu otsuse tema katseaja läbimise või mitteläbimise kohta."

Kadri Haljamaa väitel pole ta isa kirjastust oma tööga ministeeriumis kuidagi toetanud. "Mina ei ole kellegile survet avaldanud ning mul puuduks selleks ka võimalus, sest otsuste langetamisega ei tegele mina," lausus ta. Ants Haljamaa ei soovinud eile võimalikku huvide konflikti kommenteerida.

Õpikute kirjastamisega tegeleva kirjastuse Künnimees juhataja, pedagoogikaülikooli professori Martin Ehala sõnul pole ta ministeeriumis õpikute kinnitamisel diskrimineerimist tundnud. "Ma ei ole kogenud, et õpik jäetaks kinnitamata või eelistataks kedagi teenimatult," lausus ta. "Sugulane saaks aidata näiteks kehva õpiku kinnitamisel, kuid mul pole alust väita, et seda oleks tehtud."

Õppekava talituse üks ülesanne on kavandatava õpiku õppekavale vastavuse hindamine. Seejärel esitab talitus õppekava materjalid ainekomisjonile ning pärast viimase analüüsi langetatakse üheskoos otsus õpiku kinnitamise kohta.